Do České republiky přijede v září tibetský duchovní vůdce dalajláma

Tibetský duchovní vůdce dalajláma opět navštíví Českou republiku. V Praze se v září zúčastní konference o míru, demokracii a lidských právech v Asii. Uvedla to francouzská stanice France 24. Cestu po Evropě Jeho svátost zahájí na Slovensku, kde převezme cenu Nadace Jána Lángoše.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dalajláma v Dharamsale

Dalajláma v Dharamsale | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Na Slovensko přijel dalajláma pouze jednou, a to v roce 2000. Universita Komenského mu udělila čestný doktorát, ale jeho návštěvu tehdy ignoroval premiér Mikuláš Dzurinda i prezident Rudolf Schuster.

Tentokrát přijede dalajláma na tři dny, uvádí slovenský deník Sme, podle kterého Nadace Jána Lángoše navrhla přestavitelům slovenské vlády setkání s tibetským vůdcem, zatím však neobdržela odpověď.

Bratislava si totiž chce vybudovat dobré vztahy v Pekingem a před pár týdny se krátce zastavil na Slovensku jako v jediné zemi Evropské unie čínský prezident.

V Česku je dalajláma častým hostem, přijíždí většinou na pozvání svého přítele Václava Havla. Naposledy navštívil Prahu v prosinci loňského roku.

Přečtěte si také:
Dalajláma je na návštěvě Polska
Dalajlama je opět v Praze
Dalajláma pro Rádio Česko: Čínská vláda se odmítá zabývat tibetskou otázkou
Dalajláma slaví 74. narozeniny
Dalajláma se v Praze setkal s Václavem Havlem
Německo: Ostré spory politiků provázejí návštěvu dalajlámy

Ľubomír Smatana, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme