Dalajláma navštíví Tchaj-wan, čeká se ostrá reakce Číny

26. srpen 2009

Dalajláma má příští týden navštívit Tchaj-wan. Nejvyšší tibetský duchovní by měl zamířit na jih ostrova postižený tajfunem Morakot. Při řádění přírodního živlu zemřelo nebo se pohřešuje na 670 lidí. Očekává se ale ostrá reakce Číny, která Tchaj-wan označuje za svou odštěpeneckou provincii a Dalajlámu za separatistu usilujícího o odtržení Tibetu.

Dalajlámu pozvali na Tchaj-wan představitelé postižených měst, všichni z opoziční Demokratické strany. Má navštívit oblasti v okolí města Kaohsiung, kde tajfun Morakot napáchal nejvíce škody.

Nejvyšší tibetský duchovní ale čeká, zda od tchajwanské vlády, která usiluje o sblížení s Pekingem, dostane vízum.

Podle některých komentátorů se kvůli tomu prezident Ma Jing-ťiou, kritizovaný už za pomalost záchranných prací, ocitá ve dvojím ohni. Příjezd Dalajlámy může znamenat konec spolupráce s Čínou, odmítnutí vstupu zase poškodí jeho pověst ohledně dodržování lidských práv.

Původně měl Dalajláma na Tchaj-wan přijet už vloni, prezident Ma Jing-ťiou mu ale tehdy vzkázal, že k tomu není politicky vhodná doba. Tchajpej totiž obnovila rozhovory s Pekingem a připravovala se řada historických dohod včetně zavedení vůbec prvního přímého spojení přes Tchajwanskou úžinu.

autoři: mir , dka
Spustit audio