Každá dovolená je pro mě nebeský čas

30. srpen 2009

Konec prázdnin! Mimo jiné to znamená, že uzavíráme také náš malý letní seriál o tom, jak osobnosti z české duchovní sféry tráví své dovolené, a jaký, a proč, jim přikládají význam. Když mi náš dnešní host - Daniel Kvasnička, kazatel Církve bratrské, řekl, že o dovolené se především rád hodně vyspí, tak jsem zmalomyslněla: o čem chce ten člověk tedy mluvit? No ale - dopadlo to dobře.

Daniel Kvasnička: "Je to čas, kdy mohu pokojně spát, po několika dnech se mohu začít pokojně modlit - tedy ne vyjukaně, ale soustředěně - a potom: mám sny! Když se ode všeho uvolním, tak konečně sním, a ty sny si pamatuji! Já je určitě mám i jindy, ale na té dovolené si je pamatuji, to znamená, každá dovolená je pro mě nebeský čas... neměl jsem tolik možností létat po světě, i když jsem vděčný za to, kde jsem všude byl, pro mě je to vždycky objevování.

Už když jsem byl malý, tak mi rodiče říkali, že se pořád ohlížím po lidech a že se nemám po nich dívat, aby mě nepraštili... Protože já jsem zvědavý člověk! Takže když se dostanu někam do míst, kde jsem nikdy nebyl, tak mě okamžitě začne zajímat, kdo je to, jakou historii mají za sebou, pro mě je úžasná každá dovolená. Takže já jsem hrozně vděčný za pár dní v Itálii loni a stejně tak jsem byl hrozně vděčný za pár dní volna letos v jižních Čechách..."

Jak vlastně relaxují faráři? Mají něco o dovolené jinak, než běžní smrtelníci? Dá se od farářování odpočinout? A smí se to vůbec?

Daniel Kvasnička: "Je to trochu rozdíl. Protože lidé si někdy myslí, že když jsem s nimi na dovolené, a oni jsou na dovolené, tak já jsem taky na dovolené... Ale já když vyjedu s lidmi, které mám na starost, tak nejsem s nimi na dovolené. Takže u nás je to přeci jenom trochu rozdíl, my se musíme ztratit z toho svého okolí, nebrat telefony, jít do naprosto jiného kostela, nejlépe do jiné denominace, aby si člověk skutečně odpočinul a neřešil věci, které jinak řeší ve dne v noci."

Narozdíl od katolických duchovních má Daniel Kvasnička ženu a děti a proto ví, jaké jsou radosti i skryté záludnosti rodinné dovolené...

Daniel Kvasnička: "Musíme vyladit veškeré rodinné šumy, protože když je běžný týden, tak my se skoro míjíme, takže si chvilku musíme odpočinout vedle sebe spolu... a pak teprve začne dovolená. Je dobré si věci vyříkat, vyplavit to všechno, i to je součást dovolené... Já bych se té rodiny nebál - dokonce si pamatuji na jednu společnou dovolenou, kdy jsem cítil, že jedeme naposled jako celá rodina: tedy se všemi čtyřmi dětmi, a jeli jsme 'na blind' do Chorvatska. A to byla náročná dovolená - tak polidsku, možná i finančně... ale byla hrozně hezká. Dodnes na ni vzpomínám, jak jsme byli všichni spolu..."

autor: ehů
Spustit audio