Pro mše s papežem se připravuje 200.000 hostií

12. září 2009

Přípravy na příjezd papeže Benedikta XVI. do České republiky vrcholí. Zbývají přesně tři týdny. Pro věřící, kteří se zúčastní bohoslužby s papežem Benediktem XVI. v neděli 27. září na brněnském letišti, bude připraveno zhruba 200.000 hostií. Kde se pečou, jak dlouho jejich příprava trvá a jaká je jejich receptura, to všechno se dozvíte v následujícím příspěvku.

Jediné místo v celé České republice, kde se hostie vyrábějí, je Bílá Voda u Javorníku. Jak říká jednatel společnosti Unita Milan Uhlíř, připravit téměř čtvrt milionu hostií netrvá až tak dlouho.

"Přibližně pečeme 100 tisíc za jeden den, to znamená, že 200 tisíc za dva dny a když k tomu připočteme ještě nějaké další zakázky, tak nám to bude trvat zhruba týden."

Pečení obdélníkových oplatků, ze kterých se pak vykrájejí hostie

Největší počet poutníků se očekává právě na brněnském letišti, podle odhadů by jich mohlo dorazit na 120 tisíc. Přibližně 30 tisíc lidí by potom mělo dorazit na svátek sv. Václava do Staré Boleslavi. Výroba hostií pro tuto mši svatou už ale podle Milana Uhlíře náročná nebude. Říká se, že hostie pekl také sám svatý Václav a recept nám nejspíš vydržel dodnes.

"Receptura je jednoduchá. Musíte mít pouze čistou pšeničnou mouku a vodu. Vypadá to jednoduše, ale tak úplně snadné to není. Když nemáte žádné přísady, není tak jednoduché oplatky upéci. Mouka musí být kvalitní a stroje musí být čisté. Všechno musí být v naprostém pořádku."

Vlhčení obdélníkových oplatek

Zaměstnancům pomáhá poloautomat, stroj, který upeče obdélníkové oplatky. Pláty se asi den nechají odpočinout, navlhčí se a druhý den se z nich vykrojí kolečka - hostie.

"Složení hostií je liturgicky předepsáno. Nesmí v nich být žádné příměsi, jen čistá pšeničná mouka a voda. Těsto nemůžeme nijak vylepšovat tukem ani jinými přípravky na pečení."

Vykrajování hostií z plátů

Ještě do roku 2001 pracovaly ve výrobně v Bílé vodě obklopené ze tří stran polským územím řádové sestry premonstrátky.

"Všechny sestry premonstrátky byly Slovenky a tak se v roce 2001 odstěhovaly na Slovensko. My teď máme asi 15 zaměstnanců, z toho je pár žen na mateřské a na léto bereme brigádníky."

Ruční třídění hostií

Říká Milan Uhlíř. Pro farnosti a prodejny po celé republice ročně Unita vyrobí až 20 milionů hostií. Po druhé světové válce se hostie pekly na mnoha místech, některé větší farnosti je připravovaly i samy. Komunistický režim je pak ale soustředil pod Českou katolickou charitu.

autor: nah
Spustit audio