Po 70 letech vyjel znovu z Prahy Wintonův vlak

1. září 2009

Po téměř dvou letech příprav odjel v úterý ráno v pražského Hlavního nádraží tzv. Wintonův vlak. Čtyřdenní jízda historických vagonů s parní lokomotivou má připomenout, že právě před sedmdesáti lety se britskému úředníkovi Nicholasi Wintonovi podařilo stejnou cestou zachránit 669 převážně židovských dětí z Československa před smrtí v plynových komorách. Desítky Wintonových dětí si nyní tuto cestu symbolicky zopakují. 4. září je bude na nádraží v Londýně očekávat sir Nicholas Winton, který se letos dožil rovné stovky.

Na prvním nástupišti pražského Hlavního nádraží byla ráno 1. září stejná tlačenice jako před 70 lety. Tehdy, těsně před začátkem druhé světové války, odtud odjížděly speciální vlaky do Velké Británie. Jely v nich stovky židovských dětí, pro které třicetiletý makléř Nicholas Winton zajistil víza, povolení k odjezdu i ubytování v anglických rodinách. Fakticky jim tak zachránil život. S rodiči, kteří se s nimi v r. 1939 na nádraží loučili, se Wintonovy děti většinou už nikdy nesetkaly. Na cestu vlakem si dnes vzpomíná i paní Hana Fantová z Prahy:

"Mně bylo osm let. Pamatuji si, že to byla taková ta dřevěná sedadla a že jsme měli ruksaky. Smutné bylo rozloučení, pochopitelně..."

Poslední vlak s 250 dětmi, naplánovaný na 3. září 1939, už kvůli válce nevyjel. Sám Winton se o svém mimořádném činu desítky let nezmínil, ten vyšel najevo až díky náhodě. Za záchranu dětí mu v r. 1998 prezident Václav Havel udělil Řád TGM. A Havlovo poselství přečetl také moderátor před odjezdem současného Wintonova vlaku:

Paní Hana Ofnerová, byla jedním z  Wintonových dětí

"Vlak, vypravený ke stým narozeninám sira Nicholase Wintona z Prahy do Londýna, je především připomínkou odjezdu židovských dětí z Československa do britského bezpečí. Připomíná nám ale také sedmdesát let zásadních proměn na našem kontinentě. Nic o tom nesvědčí lépe, než jeho cesta napříč svobodným, demokratickým a jednotným Německem."

Tentokrát do vlaku v Praze nastoupily nejen dvě desítky Wintonových dětí, ale i jejich vlastní děti a vnuci. Spolu s nimi cestu do Londýna absolvují i finalisté studentské soutěže Inspirace dobrem, kteří se Wintonovým činem nechali inspirovat ve výtvarném umění, v literatuře nebo ve svých filmech. A na cestu se vydala i Wintonova dcera Barbara:

"Jsem tu, abych vyřídila pozdravy od svého otce. Mnozí z vás, kteří ho znají, vědí, že nežije minulostí, ale tím, co je v současnosti. Tento projekt velmi podporuje, a ne proto, že se dívá zpátky, ale protože jde o bezpečnost dnešních dětí, o jejich životy a o to, co se děje ve světě, v němž žijí."

Wintonův vlak má cestou zastávky v Německu a v Nizozemí. Na Liverpoolské nádraží v Londýně dorazí v pátek ráno, po 1500 kilometrech jízdy. Na peroně tu bude své "děti" čekat sir Nicholas Winton.

autor: Milena Štráfeldová
Spustit audio