Papež a ekonomická krize

5. září 2009

Termín "encyklika" pro většinu lidí rozhodně není běžný. Jde o papežský okružní list, adresovaný všem katolickým biskupům. Většinou se vyjadřuje k aktuálním problémům a formuluje k nim základní postoje. Některé okružní listy přitom přesáhnou hranice církve a vyvolají obecnější debatu i v sekulárním prostředí. Takovou šanci má nejnovější okružní list papeže Benedikta XVI. Týká se totiž ekonomiky.

Kde se berou ekonomické krize? Jsou stejně nevyhnutelné jako to, že jaro a léto střídají podzim a zima? Nakolik ovlivňuje ekonomické chování člověka jeho kultura, hodnoty nebo víra? To jsou otázky, které zajímají ekonomy, politiky a sociology hlavně v dobách hospodářského poklesu. Tedy nyní - a právě do této doby přišel papež Benedikt XVI. s poselstvím "Láska v pravdě". Jeho česká verze vyšla tento týden a podle kardinála Miloslava Vlka má být příspěvkem do diskuse.

Miloslav Vlk: "Jsme na jedné lodi, čelíme těm problémům, řekněme globálním, světovým všichni, a proto uvažujme společně."

Jedna věc je analýza problému. Jaká východiska ale katolická církev nabízí?

Miloslav Vlk: "Zvlášť východiska hodnotová. Často sociální a ekonomické otázky se řeší jen ekonomicky, řekl bych v uvozovkách technicistně. A ono, odtrhnout svět ekonomie a techniky od hodnot je velice nebezpečné a velice nešťastné, a v podstatě to vede k těm krizím, které jsou".

Encykliky obyčejně nejsou žádné čtení na dobrou noc. Podle supervizora překladu Michaela Martinka je ale text "Lásky v pravdě" srozumitelný i širší veřejnosti.

Michael Martinek: - "Text, který je náročný a precisně odborně formulovaný, bývá často o to méně srozumitelný pro laiky. Já, aspoň podle toho, jak jsem ten text sledoval, jsem přesvědčen, že je v tomto smyslu mimořádně dobře srozumitelný."

Koho by tedy papežovy názory na ekonomiku mohly zajímat? Podle zástupce vydavatele Pavla Mareše především akademickou obec, ale ne jenom ji.

Pavel Mareš: "Zajímavá může být v tom nejširším smyslu pro lidi, kteří se zabývají veřejnými záležitostmi, zajímají se o politický život, o společenské otázky. Čili politici, právníci, sociologové, lidé, kteří se sociologií a politologií zabývají třeba na univerzitách."

Slova "láska" a "pravda" jsou podle papeže Benedikta klíčová v sociálním učení církve. Obojí je přitom potřebné i k blahobytu společnosti. Kardinál Vlk proto nepochybuje, že církev dokáže pozitivně přispět do debaty o současné krizi.

Miloslav Vlk: "Církev není jen na to, že se stáhne do kostelů a modlí se za ty problémy, ale že také je schopna přinést ideje, názory, a ukázat, že dané věci je možné z těchto východisek řešit."

autor: Daniel Raus
Spustit audio