Český rozhlas bude Svatého otce provázet na každém kroku

23. září 2009

O návštěvě papeže Benedikta XVI. bude Český rozhlas informovat krok za krokem průběžným zpravodajstvím na vlnách celoplošných stanic Radiožurnálu a Praze. Přílet Svatého otce do České republiky v sobotu 26. září je mnoha lidmi s úctou a pokorou velmi očekáván. Redaktoři domácích i zahraničních redakcí Českého rozhlasu živě zprostředkují všechny významné akce, kterých se papež zúčastní. Posluchači uslyší reportáže z brněnské mše, ze svatováclavské pouti, příspěvky o přípravách papežovy cesty, stavbě baldachýnu v Brně nebo třeba z místa, kde se pečou hostie.

Z vysílání Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu se posluchači mimo jiné dozvědí, jaký zájem budí mezi věřícími návštěva papeže, jak se změnil Vatikán za Benedikta XVI., nebo kterými dopravními prostředky papež jezdí. Velký prostor mu bude věnován v pořadech náboženské redakce. Hostem víkendového Radiožurnálu bude Miloslav Fiala, katolický duchovní od Nejsvětějšího Srdce Páně v Praze na Vinohradech.

Český rozhlas 2 - Praha připravil vysílání dvou významných bohoslužeb. V sobotu 26. září Nešpory z chrámu Svatého Víta a v pondělí 28. září svatováclavskou mši ze Staré Boleslavi. Před jejím zahájením u příležitosti Národní svatováclavské pouti bude Český rozhlas Region, Středočeský kraj ve spolupráci s Českým rozhlasem Regina vysílat sérii živých vstupů o aktuální situaci. Do vysílání středočeského Regionu bude zařazeno speciální vydání pořadu Tandem s hostem biskupem Václavem Malým.

Papež a Česká republika - téma nedělní debaty Českého rozhlasu 6, kde se také ve večerních pořadech mohou posluchači dozvědět více o katolické rodině v dnešním světě, o duchovním poselství papeže Benedikta XVI., nebo o dějinách papežství a umění. Ve vysílání Českého rozhlasu Brno se bude hovořit aktuálně o nových zvonech pro Brno, které má Svatý otec posvětit. V neděli 27. září od 10. do 13. hodiny bude Český rozhlas 3 - Vltava za technické spolupráce s Českým rozhlasem Brno vysílat přímý přenos z brněnské papežovy mše.

Návštěva papeže Benedikta XVI. se významně dotkne také dopravní situace v České republice. Na místech, která papež navštíví, bude i Český rozhlas 1 - Radiožurnál a ve vysílání Zelené vlny bude přinášet pravidelné informace o provozu na dálnicích a silnicích, kudy projede papežský konvoj i návštěvníci jeho bohoslužeb. Upozorní na problematická místa a nabídne jejich objízdné trasy.

Aktuální informace a speciální rubriku věnovanou návštěvě Svatého otce naleznete také na novém zpravodajském webu Českého rozhlasu zpravy.rozhlas.cz.

autor: René Zavoral
Spustit audio