Papež a česká společnost

26. září 2009

Česká republika se často považuje za jakousi baštu sekularismu. Přítomnost papeže je tedy výzvou pro obě strany. Co může přinést Benedikt XVI. naší zemi? A v čem může být naopak naše mentalita, dějiny a situace zajímavá pro něj?

V České republice se mezi věřící počítá méně než polovina obyvatel. Katolický kněz a teolog Tomáš Halík se domnívá, že naprostá část Čechů nemá především s církví žádnou osobní zkušenost.

"Naprostá většina naší společnosti vlastně nemá s církví vůbec žádnou osobní zkušenost. Ta církev byla tak hluboce vykořeněna a vytěsněna z toho veřejného prostoru a do něho se velmi těžko a trochu stydlivě, nešikovně a málo vrací v těch posledních dvaceti letech."

Podle Halíka dnes téměř mizí prostor pro lidový katolicismus. Naopak se otevírá prostor oslovit lidi třeba prostřednictvím kultury.

"Je tady ohromná šance oslovit vzdělané a přemýšlivé lidi. Přemýšliví lidé nemusí být nutně vysokoškoláci. Já si myslím, že skrze kulturu je možné oslovit řadu lidí v této společnosti. Mnozí s určitou dychtivostí očekávají, že z té oblasti církví přijdou lidé, kteří budou umět s nimi hovořit srozumitelně, věrohodně, kteří jim něco dokážou nabídnout, a takových je hodně málo. Já si myslím, že Benedikt XVI. je ten, který PRÁVĚ tyto přemýšlivé lidi může oslovit."

Papežova návštěva může přinést podněty, nejen na poli církevním.

"Dopad té návštěvy záleží na tom, jak bude potom dále interpretována. Samozřejmě bude interpretována médii, ale je důležité, aby intelektuálové a také církev sama dovedla z těch podnětů těžit."

A podobně se na blíží návštěvu dívá i protestantský teolog a kněz Martin Chadima.

"Já bych si velmi přál, aby Benedikt působil co nejsrdečněji a nejotevřeněji nejen na lidi mu blízké, na kardinály, biskupy, kněze, teology a na intelektuálně myslící studenty, ale aby skutečně zaznělo i slovo do sekularizované společnosti, které by mohlo vyznít jako nabídka k tomu, že s vámi budeme otevřeně hovořit i o věcech, s kterými vy s námi nesouhlasíte. To už potom musí dělat místní kněží, duchovní. Ale je důležité, aby to slovo tady zaznělo: Jsme tu také s vámi."

Papež do Česka přicestuje dnes před polednem. Návštěvu pak ukončí v pondělí.

autor: Kateřina Rózsová-Horálková
Spustit audio