Světový den hospiců

10. říjen 2009

Obrovský rozvoj medicíny v minulém století přenesl konec našeho života do rukou institucí. Namísto doma a uprostřed rodiny umíráme většinou sami a v nemocnici. Avšak ne všem tento způsob vyhovuje, jejich kroky v takové situaci vedou do hospice. A právě na dnešek - sobotu 10. října - připadá Světový den hospiců a paliativní péče.

Hospicové hnutí usiluje o to, abychom i tu poslední, závěrečnou etapu našeho života - umírání - prožili co nejkvalitněji. A na rozhodnutí JAK se musí podílet celá rodina, říká Martina Špinková z pražského domácího hospice Cesta domů:

"Umíráme každý trochu jinak, někdo chce umřít v nemocnici, někdo v hospici, někdo doma. A my bychom chtěli od státu, aby otevřel nabídku možností tak, aby každý mohl ve svém kraji, ve svém městě umírat tak, jak potřebuje on a jeho rodina."

Hospic sv. Jana Nepomuka Neumanna v Prachaticích

Avšak získat legislativní a finanční podporu pro širší nabídku umírání než je léty zaběhaný pobyt v nemocnici, jde podle Martiny Špinkové velmi těžko a pomalu. Od příštího roku bude pojišťovnami lépe hrazena ošetřovatelská služba zvaná homecare. Ta však nestačí umírajícím pacientům, kteří potřebují nepřetržitou domácí paliativní péči.

"Pokud je praktický lékař ochotný jezdit k pacientovi domů i mimo své ordinační hodiny, pokud je ochotný přijet v sobotu, v neděli a v noci, pak to určitě bude fungovat. Ale takových praktiků je podle mé zkušenosti málo, protože to prostě nemohou stačit. Například v situaci, kdy máte dva umírající pacienty, tak nevím, jestli si praktik může zapnout mobil tak, aby byl po celý týden dosažitelný. Ovšem pokud je nutné u umírajícího léčit bolest a další symptomy, tak toho lékaře potřebujete. Mluvím o těžce nemocných pacientech, které mobilní hospic vysvobozuje z nemocničního prostředí a díky němuž se dá odborná péče v domácích podmínkách dobře zvládnout."

Pražský Domácí hospic Cesta domů poskytuje své služby v domácnostech pacientů 24 hodin denně. Paliativní lékaře má neustále k dispozici. Od založení v roce 2002 podpořil na šest set pacientů a jejich rodin. Podle jeho ředitelky Martiny Špinkové se tato služba státu v každém ohledu vyplatí:

"Nevytvoří to větší nárok na finance, naopak. Ta domácí péče vždycky bude šetřit finanční prostředky, protože ve chvíli, kdy pacient není v nemocnici, ale doma, pak mnoho výdajů jde na vrub rodiny a nemusí je platit stát. Mobilní hospice v tuto chvíli pojišťovnami hrazeny nejsou, tato péče nemá svůj bod v sazebníku výkonů. Máme jen zákon o veřejném zdravotním pojištění, kde se trošku terminální pacient objevuje, ale nemáme zdravotnický zákon, zákon o zdravotních službách, jak známo, ty už mockrát spadly pod stůl. A tam se to láme. Ve chvíli, kdy není definováno, jaké služby vlastně je možno poskytovat, tak vám každý řekne, ta služba není v zákoně, tak nemůžeme. A pojišťovna nebude hradit něco, co nezná. A tím se vlastně ochuzujeme o jeden z kamínků té pestré mozaiky na konci života."

Tak to byla Martina Špinková, ředitelka domácího hospice Cesta domů.

Světový den hospiců a paliativní péče se letos koná již po páté a stejně jako v minulých letech jej doprovázejí stovky nejrůznějších akcí a koncertů ve více než 70 zemích světa.).

Většina českých a moravských hospiců dnes pořádá den otevřených dveří.Více informací najdete na www.worldday.org.

autor: Lenka Svobodová
Spustit audio