Naslouchat lidem a každému projevovat úctu

24. říjen 2009

Jakým způsobem spolu mohou jednotlivé kultury žít v globalizované společnosti? To byla jedna z otázek mezinárodní diskuse, kterou svolal spolkový prezident Horst Köhler tento týden do Berlína. Pozval dvanáct univerzitních profesorů a spisovatelů z různých částí světa. Této prestižní diskuse se účastnil také český teolog a filosof profesor Tomáš Halík.

Zástupci intelektuální elity ze čtyř kontinentů diskutovali o tom, jaké jsou vztahy mezi náboženstvím a politikou, mezi vědou a náboženstvím či mezi politikou a kulturou. Významné projekty, které mění podobu současného světa, nemohou být jen a jen v rukou politiků - podotýká Tomáš Halík.

"Já jsem měl možnost hovořit osobně s panem prezidentem Köhlerem o tom, že ten společný evropský projekt je natolik důležitý, že nemůže zůstat pouze v rukou politiků a ekonomů. Že je tady potřeba velké spolupráce s filosofy, sociology, teology - aby oni spoluutvářeli vědomí společné evropské identity. A přemýšleli jsme o dalších možných formách spolupráce."

Spolkový prezident Horst Köhler uspořádal v Berlíně již tři setkání tohoto druhu. Předchozí diskuse se týkaly společenské interakce v různých kulturách a také role vědy v dnešním světě. K osobnosti prezidenta a k jeho úsilí o dialog předních intelektuálů světa Tomáš Halík poznamenává:

"Já jsem měl nesmírně sympatický dojem z jeho osobnosti. On je člověk velice skromný, velice naslouchající. Vyprávěl mi o tom, jak považuje za svoji povinnost naslouchat lidem a každému člověku, se kterým se setká třeba jen na okamžik, skutečně věnovat pozornost a projevovat mu úctu. A toto jsem velice ocenil. A celou tu jeho skromnost, která byla při tom jednání... On neustále zdůrazňoval: ,vy jste tady vzdělaní lidé, já jsem obyčejný ekonom...' Ale je vidět podle všech jeho vstupů do těch diskusí, že je to člověk neobyčejně vzdělaný, neobyčejně naslouchající a velmi skromný a velmi laskavý."

Horst Köhler, sám kdysi účastník pražského Fóra 2000, přenesl ducha těchto diskusí do berlínského zámku Bellevue, svého oficiálního sídla.

Setkání, která organizuje, jsou znamením toho, že alespoň někteří politikové si uvědomují význam spolupráce s elitami jiných oborů, a význam mezikulturního a mezináboženského dialogu. Resumé takovýchto diskusí předních osobností je jasné: je to potřeba neustále se učit jedni od druhých, hledat společné hodnoty, to, co lidi spojuje a zároveň respektovat odlišnosti a rozumět kulturnímu kontextu. A Köhlerovo krédo - "Naslouchat lidem a každému člověku projevovat úctu" - je dobře srozumitelné nejen elitním mozkům vzdělanců, ale otevřené duši každého člověka.

autor: ehů
Spustit audio