Ekumenické rady zemí Visegrádu - první setkání

31. říjen 2009

Země Visegradu k sobě mají blízko i v církevní sféře. "Jsme otevření a konsensuální a mnohé věci vidíme specificky, což může být užitečné i pro ostatní Evropu" - řekl Radiožurnálu Pavel Černý, předseda Ekumenické rady církví. Právě z iniciativy Čechů se v Praze konalo první setkání Ekumenických rad církví zemí Visegrádu.

Eva Hůlková:
Střední Evropa je specifický region, ani Západ, ani Východ, území, kde se prolínají vlivy dobré i nedobré. Pavel Černý říká: "nedivím se politikům, že spolupracují, my budeme taky".

Pavel Černý:
Je to pro nás velký objev, možná bych řekl i překvapení, že si s tou visegrádskou čtyřkou, nebo dokonce pětkou, ve střední Evropě přeci jenom rozumíme nějak lépe a nedivím se politikům, že tuto iniciativu rozvíjejí. Myslím, že oni to cítí v jiné oblasti a my to zase cítíme v té oblasti duchovní - že jsme si přeci jenom blízko...

Eva Hůlková:
Pražské setkání Ekumenických rady zemí Visegrádu mělo několik velkých témat: Především 20 let od pádu totality, dvacet let demokracie a svobody.

Pavel Černý:
Tam jsme se snažili se kriticky podívat sami na sebe - co jsme za těch dvacet let svobody rozvinuli a kde jsme zůstali dlužni, kde nám mnohé věci nešly nebo nám propadly mezi prsty. A to bylo myslím velmi zajímavé - slyšet jednotlivé zkušenosti a touto diskusí projít.

Eva Hůlková:
Duchovní Ekumenických rad diskutovali také o misijním působení církví v dnešní době a o pastoraci. Neboť v celé střední Evropě narůstají neřešené vnitřní problémy lidí - to je silné téma , podotýká Pavel Černý.

Pavel Černý:
A protože náš region prodělává transformaci - a myslím, že můžeme směle říci, že to je transformační proces - tak se ukazuje, že lidé jsou vyčerpaní, pohybují se ve stresu. Ukazuje se, že se objevuje vzrůstající počet různých závislostí, narkomanů - jsou to velmi závažné problémy, které nás tíží a snažíme se na to reagovat. A proto jsme se také radili, jaká je pastorační situace v jednotlivých zemích a zjistili jsme , že ve všech zemích regionu mnozí lidé , i když jsou to třeba starousedlíci, pociťují problém vykořeněnosti. Jakoby cítí, že k té společnosti nepatří - a proto jsou labilní, proto je vzrůstající počet depresí a je zapotřebí na to reagovat také i v práci, kterou děláme.

Eva Hůlková: Církve sdružené v ekumenických radách se aktivně zajímají také o celou sféru problémů souvisejících s HIV, a také o nebezpečný jev - obchodování s lidmi, což je téma, ke kterému připoutala pozornost zdejší Českobratrská církev evangelická. Pražské setkání ekumenických rad zemí Visegrádu bylo první, a podle dohody založilo tradici, která se bude naplňovat jednou za dva roky.

autor: ehů
Spustit audio