O Domově Sue Ryder

31. říjen 2009

Křesťanská víra a kruté zkušenosti z druhé světové války inspirovaly mladou Britku Sue Ryder k tomu, aby začala pomáhat lidem. Založila nadaci, která funguje dodnes a v Praze provozuje už jedenáctým rokem domov pro seniory.

Domov Sue Ryder je obecně prospěšná společnost. Hlavní činností je poskytování sociálních služeb, jak říká jeho pracovnice Eliška Froschová-Stehlíková.

"Poskytujeme sociální a zdravotní služby. To znamená: domov pro seniory, osobní asistenci, což je péče, která dojde za seniory domů, a máme u nás v Domově také denní stacionář, kam rodiny vodí své seniory a oni tam tráví část dne nebo i celý den."

Jednotlivých organizací, které nesou jméno baronky Sue Ryder, je po celém světě třináct. Působí nejenom v Evropě, ale třeba také v Africe. U nás je ale jen v pražské Michli.

"Naše služby poskytujeme především v Michli. Ale jsme za seniory schopní dojet kamkoliv po celé Praze právě proto, že poskytujeme osobní asistenci."

Organizace Sue Ryder International podporuje fundraising, zprostředkovává výměnu zkušeností v oblasti zdravotní a sociální péče a plní taky roli rozvojové agentury. Prioritní oblastí rozvojové spolupráce jsou jižní Afrika a jihovýchodní Evropa.

"Každá místní organizace si volí svůj cíl a svůj smysl. V Čechách Domov Sue Ryder funguje především pro seniory, ale třeba v africkém Malawi se stará o pacienty trpící epilepsií, v Polsku jsou to zase lidé bez domova a jinde jsou to mentálně postižení. Každé centrum se specializuje na něco jiného."

Podle Elišky Froschové-Stehlíkové není jednoduché sehnat peníze na provoz Domova. Jeho samotné fungování a financování je malý zázrak, na kterém se velkou měrou podílí profesionální tým, dobrovolníci a všichni přátelé. Přispět může vlastně každý. Stačí, když zamíříte do některého o obchůdků, které tady Sue Ryder provozuje. Můžete si v nich koupit milé drobnosti, nebo do obchodů naopak něco darovat.

"Soukromé osoby nebo firmy darují do obchůdků věci, které už nepotřebují - ať už je to oblečení, doplňky do domácnosti, šperky, kuchyňské náčiní nebo knihy. My tyto věci dál prodáváme. A právě z toho výtěžku financujeme péči o naše klienty."

"Amen, pravím vám, cokoliv jste učinili jednomu z těchto mých nepatrných bratří, mně jste učinili," říká pán Ježíš. A tím se také řídila baronka Sue Ryder, která v roce 1953 založila nadaci a pomoci druhým zasvětila velkou část svého života.

autor: nah
Spustit audio