Evropa a NATO - dva pilíře polistopadového vývoje

8. listopad 2009

V tyto dny kulminuje čas, kdy vzpomínáme a dáváme si otázku: pamatuješ, když... Pamatuješ, co jsi dělal v listopadu 89? V ony mrazivé dny, kdy lidé vyšli do ulic a kdy se na náměstích zpívala hymna? Kdy statisícové davy na Letné naslouchaly hlasu Václava Malého, kněze, který moderoval diskuse, v nichž se tříbily názory, diskuse, které posunuly vývoj v této zemi vpřed o světelné roky. Čas, kdy slovo mělo sílu, a naděje byla všude? I my v nedělních Dotecích vzpomínáme. Dnes s teologem Danielem Hermanem:

Daniel Herman: "Já jsem tehdy působil v duchovní správě v Táboře. Organizovali jsme tam od 12. listopadu, kdy byla za svatou prohlášena česká princezna Anežka Přemyslovna, takovou novénu. Tzn. devítidenní bohoslužby, kde jsme se modlili za duchovní obnovu - to bylo tehdy velice důležité téma, vyhlášené kardinálem Františkem Tomáškem, takže to bylo obrovsky dynamické období. A uvědomuji si, když jsme tam přemístili na viditelné místo sochu Anežky Přemyslovny, tak potom se stala jakýmsi symbolickým centrem v kostele Na Klokotech, v barokním areálu, a to bylo něco úžasného. My jsme ji tam pak nechali, zvažovali jsme, kdy ji opět dáme na původní místo a nakonec jsme ji tam přenesli až na Silvestra... takže se nám to protáhlo...

Bylo to období obrovské radosti, takového naplnění a velice živě si na to vzpomínám. A myslím si, že je dobře se k tomu vracet a jakoby sám z toho čerpat posilu , i třeba pro ty momenty dílčího krátkého rozčarování z některých ne úplně nejpodstatnějších momentů polistopadového vývoje."

Eva Hůlková: Listopad 89 vnímá Daniel Herman jako dějinný přelom, jako návrat někam, kam vývoj směřovat má. Je přesvědčen, že jde správným směrem a jeho zásadní zvrat nehrozí. Nepříliš lichotivé jevy, které se ve společnosti i v politice objevují a Čechy iritují, nevnímá jako zásadní a věří v samočistící mechanismy demokratického systému.

Daniel Herman: "Především si myslím, že dnes už není někdo nebo nějací ,ONI'. Dnes ta reprezentace, která spravuje naši zemi, je reprezentací vzešlou ze svobodných voleb a pokud se nám něco nelíbí, tak máme legitimní občanské právo využít volební možnosti, voleb se především zúčastnit, zajímat se o programy a kandidáty a dát najevo svůj názor, svůj hlas. Takže pokud nám někdo něco ukradl, tak si myslím, že jsme to pouze my sami. O tom jsem hluboce přesvědčený a neříkám to jako frázi. Ale já jsem navíc přesvědčený, že nám nikdo nic neukradl, že jsou to určité bolesti znovuobjevování principů, které se možná pozapomněly, ale ten vývoj je zkrátka správný. Evropská unie a NATO jsou dva pilíře polistopadového vývoje, které jsou nezpochybnitelné a naplňují mě vnitřním klidem."

autor: ehů
Spustit audio