Vzestup radikálního islámu v pásmu Gazy

5. listopad 2009

Existence ultraradikálních skupin, které vyznávají extrémní trend sunnitského islámu salafismus, není v pásmu Gazy žádnou novinkou. Jejich počet a vliv ale vzrostl až po puči Hamasu v roce 2007 a dnes už podle odborníků začínají představovat reálné nebezpečí. Jde o skupiny takzvaného salafistického džihádu, které se drží striktní verze islámu tak přísně, že Hamas vedle nich působí málem jako bezvěrci.

Salafisté je za ně dokonce i považují - podle nich Hamas po ovládnutí Gazy "změkl" a umírnil svou strategii vůči Izraeli; zejména kritizují neoficiální příměří, které Hamas víceméně dodržuje po izraelské operaci v Gaze na přelomu roku, protože to momentálně vyhovuje jeho zájmům. Džihádističtí salafisté prosazují zavedení islámského práva šaríja a vyhlášení islámského státu a jsou odhodláni neúnavně a nemilosrdně bojovat proti Izraeli a pak i celému západnímu světu, aby mu vnutili islám. Hlásí se k Al-Kajdě a ztotožňují se s jejími cíli, ale popírají, že by s ní udržovali styky.

Právě tyto skupiny mají na svědomí rostoucí množství útoků na palestinské křesťany a jejich kostely a instituce i na Palestince a Palestinky, kteří se podle nich nechovají tak, jak se má chovat pravověrný muslim. Útočí nejen na internetové kavárny, kadeřnictví nebo kosmetická studia, ale i na neposlušné jednotlivce. Nezahalené ženy často končí s pořezanou tváří, a tak ty, které se ještě před několika lety oblékaly jako na Západě, dnes raději nosí hidžáb. V pásmu Gazy je také stále častěji vidět muže oblečené jako příslušníci afghánského a pákistánského Talibanu.

Podobná hnutí už dvacet let sužují severní Afriku. Jedna taková skupina, která chce nastolit islámský stát v Alžírsku, se před třemi lety přejmenovala na Al-Kajdu islámského Maghrebu, přísahala věrnost Usámovi bin Ládinovi a má na svědomí desítky teroristických útoků a mrtvých.

Hamas si však moc nad pásmem Gazy pečlivě hlídá, a jakmile si některá skupina příliš troufne, nemilosrdně její členy povraždí. Naposledy takto v polovině srpna v Rafáhu postřílel skupinu s názvem Vojáci stoupenců Alláha. Když její vůdce, imám Abdal Latíf Músá při kázání prohlásil Gazu za islámský emirát a vyzval k zavedení práva šaríja, zaútočili na mešitu ozbrojenci Hamasu a zabili 28 lidí, včetně Músy a několika nahodilých civilistů a dětí.

Salafističtí džihádisté však nezanikli. Kromě stále existujících Vojáků stoupenců Alláha působí v Gaze také Armáda národa, Vítězství islámu nebo Armáda islámu. Do pásma Gazy se uchýlilo i několik set členů libanonské palestinské skupiny Fatah al-Islám, kterou před dvěma lety potlačila libanonská armáda v uprchlickém táboře Nahr al-Bárid. Řady radikálních salafistů rozmnožují i nejmilitantnější členové Hamasu nebo Islámského džihádu, kterým se nelíbí přestávka v boji proti Izraeli, a přívrženci salafismu založili vlastní křídlo s názvem Džaldžalát i uvnitř samotného Hamasu. Svou bojovnost už několikrát předvedli, jako například při největším - naštěstí neúspěšném - útoku Vojáků stoupenců Alláha na izraelský hraniční přechod Karni letos v červnu, do kterého teroristé zapojili koně. Podle odborníků mají jen Vojáci stoupenců Alláha nejméně 700 bojovníků a Hamas přiznává, že salafistických džihádistů je v Gaze až 5.000. Počet běžných vyznavačů salafismu se však pohybuje okolo 50.000. I boj proti těmto soupeřům je jedním z důvodů, proč Hamas polevil v útocích na Izrael.

Pokud tyto skupiny zůstanou samostatné, patrně Hamas neohrozí, ale v poslední době se snaží o sjednocení. Kdyby se jim to podařilo, mohly by pro Hamas představovat reálnou hrozbu a Gazany by čekala další nelítostná válka. Zatím mezi oběma stranami panuje křehké příměří. Hamas své nepřátele bedlivě sleduje, ale prozatím nechce konflikt vyhrotit z obavy, aby se neodštěpil Džalžalát a nenastal rozkol celého hnutí. Vojáky stoupenců Alláha však při každé příležitosti likviduje a zatýká a snaží se je "převychovat", protože "chtějí své názory prosadit pomocí zbraní, což nelze dovolit", jak se vyjádřil mluvčí hamasovské policie Rafík abú Haní. Hamas také nechce být spojován s Al-Kajdou a zdůrazňuje, že bojuje výhradně proti Izraeli.

Zatím sice všechno nasvědčuje tomu, že Hamas má moc v pásmu Gazy pevně v rukou, ale ultraradikální salafisté jsou dnes už nedílnou součástí palestinské politické mapy. Finanční prostředky jim neschází - jsou hojně financováni z Perského zálivu. Podle některých analytiků patří budoucnost Gazy právě jim.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: gzb
Spustit audio