Znovuzrozené kostely: Domaslav

14. listopad 2009

V rámci seriálu Znovuzrozené kostely se dnes vypravíme do Domaslavi, kterou nalaznete na Tachovsku cestou z Plané do Konstantinových Lázní.

První zmínka o Domaslavi pochází už z roku 1227. Dnes zde žije asi 20 obyvatel, ale v roce 1930 jich tu žilo 247. Bohužel byli jako Němci po válce všichni vysídleni. Kostel sv. Jakuba Většího byl v době socialismu vykraden a zdevastován. Pečovat o něj začali až členové občanského sdružení Cantate, kterým byl dán i s farou do bezplatného užívání. Dnes se o něj stará občanské sdružení Domaslav.

Blížíme se ke kostelu, jehož věž zdobí obrovská nádherná báň. A pod ní stojí předsedkyně Místní akční skupiny Český západ - Místní partnerství paní Mirka Válová.

Máte s tou věží něco společného?

"Místní akční skupina rozhodovala o tom, kdo dostane grant z programu Mladé nápady pro český západ, a jedním, kdo dostal ten grant, byla i Domaslav."

Kostel sv. Jakuba Většího v Domaslavi

Proč se vlastně členové občanského sdružení Domaslav začali o tento kostel starat?

"Oni ho mají dlouhodobě pronajatý od církve a pořádají tady různé svoje aktivity, jako je Literární Domaslav, Faraon, Setkávání neboli Treffen, jezdí sem lidušky z Plzně na soustředění..."

Můžeme se podívat trošku dále.

"Oni mají krásnou půdu, kde hrají divadla, anebo si tam předčítají v Literární Domaslavi. To je fakt zážitek sedět tam večer a mít tam představení."

Dostali jsme se k portálu kostela.

"Kostel mají pronajatý dohromady s farou a v kostele dělají koncerty a různé kulturní aktivity. A jednoho dne zjistili, že věž kostela nazrává a do kraje z ní začala, jak oni říkají, odlétávat plechová psaníčka, která psala výstražné zprávy, že báň kostela taky může spadnout."

Věž zdobí krásné plastické ozdoby, už jsou trošku opadané. Paní Válová, myslíte, že se to dá ještě zachránit?

"Zachránit se dá všechno. Dotace je jedna věc, ale každé občanské sdružení musí k tomu přiložit tu svoji část. A ta část, i když je to jen deset procent, tak v těch miliónových rozpočtech je to hodně peněz. Domaslavské občanské sdružení je sdružení mladých lidí, kteří ještě chodí většinou na vysokou nebo střední školu, tak si myslím, že těmi penězi zas tolik nedisponuje. Pomáhá jim také obec Lestkov, pod kterou Domaslav patří. Loňského roku jim přispěli na kofinancování tady té báně dvaceti pěti tisíci korun."

Nahoře si čteme?

"Nahoře je socha sv. Jakuba Většího. Ale potřebovala by také zrestaurovat a i ten nápis - všechno by potřebovalo nějakým způsobem opravovat. Ale já si myslím, že jakmile se domaslavští už jednou do toho zakousli věží, tak budou pokračovat dalšími projekty. Oni jsou velice houževnatí a mají to tu fakt rádi."

autor: Petr Vaďura
Spustit audio