Listopad 89 - poztráceli jsme něco?

22. listopad 2009

Připomněli jsme si Den boje za svobodu a demokracii. Ti z nás, kdo nejsou úplná mláďata, vzpomínali na listopadové dny roku 1989, na čas, kdy padla v naší zemi totalita. Do těchto dějinných událostí se promítá život jednoho každého z nás, a to je ta pravá plnohodnotná, neknižní, živoucí historie. Vezměte si třeba Mikuláše Kroupu, jednoho z dětí početné rodiny disidenta Daniela Kroupy. V jeho případě se dá říci, že historie léta pobývala u nich doma, jedla jejich chlebíčky, uspávala jejich děti, aby posléze vyšla do ulic...

Mikuláš Kroupa: "Táta patří k Patočkovým žákům a u nás se pravidelně scházely desítky lidí a debatovalo se. Já jako dítě jsem to sledoval, že máme doma neustále návštěvu... vlastně mě to hrozně bavilo, měl jsem spoustu strejdů a taky jsme jako děti obtěžovaly ty dnešní filosofy... skutečně mnozí z nich jsou v tomto oboru světové hvězdy... Tak ti nám předčítali vždycky večer před spaním Tolkiena - hodně jsme jim dávali právě Tolkiena, aby nám předčítali... K tomu vždycky byly chlebíčky a tyčinky atd. a my děti jsme po těch bytových seminářích ráno vstaly a na stole jsme našly ještě ty zbytky, tak jsme se radovaly, že jsme měly takové pamlsky... To prostředí u nás doma bylo strašně veselé, milé, intelektuální. Všichni kouřili a všichni se velmi vážně bavili o věcech, o kterých jsem nikde jinde neslyšel, než u nás."

Zdeněk Vojtíšek je vysokoškolský pedagog a respektovaný znalec sekt a nových náboženských směrů. Říká: dnes je to daleko lepší, než za komunistů. Ani náznakem bych se tam nechtěl vrátit! Leč poslouchejte dál - dodávám já.

Zdeněk Vojtíšek: "Na druhou stranu mám dojem, že jsme o něco velkého přišli, že se velmi rychle vytratil ten ethos prvních porevolučních let a společnost že se dostala do slepé uličky, do velmi podivné mravní situace. Je prostě normální podvádět a korumpovat a lhát... Samozřejmě vím, že naši politikové jsou takoví, jaké si zasloužíme a že nějak odrážejí stav celé společnosti , na druhou stranu jsem si ale jist, že na nás jako na zbytek společnosti mají veliký vliv. A od opoziční smlouvy jim nemůžu dost dobře zapomenout, že ten vzor, kterým - ať chtějí nebo nechtějí jsou pro zbytek společnosti - je velmi, velmi špatný."

autor: ehů
Spustit audio