Muslimům na Balkáně vzrůstá sebevědomí

Islám je ve světě i v Evropě na vzestupu. Jedna z nejprudčeji se rozvíjejících oblastí v tomto směru je Balkán. Na tento fenomén a islamizaci Balkánu jsme se podívali zblízka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mešita s minaretem (ilustrační foto)

Mešita s minaretem (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Islám je na Balkáně stále silnější a silnější. Probíhá jeho islamizace? Ano, bezpochyby. Působí to růst počtu obyvatel muslimského vyznání. Běžná muslimská rodina zažívá radost nad příchodem nového potomka na svět nejméně čtyřikrát, zatímco srbská pouze dvakrát. Hlavní vývoj se odehrává překvapivě nikoli v Bosně, ale v Sandžaku - muslimské oblasti středního Srbska.

Hlavní muftí v Sandžaku a v Srbsku Muamer Zukorlič vidí záležitost jasně: "Ojedinělý fenomén v celé Evropě uvidíte v Novém Pazaru. Během postního měsíce Ramadánu se při konci půstu úplně vylidní ulice a 80 procent obyvatel města čeká na pokyn pustit se do jídla. Srbové to plně respektují. Evropa by na to měla být hrdá, že něco takového existuje."

Jak k tomu vůbec došlo, že právě ve středním Srbsku se daleko více než v Bosně dbá na čistotu islámu? "Po odchodu Osmanské říše z oblasti zůstali muslimové bez ochrany a často byli předmětem ponižování. Měli také menší práva," vysvětlil muftí, podle kterého ponižování muslimů trvá dodnes.

Muameru Zukorličovi vadí reálná nadřazenost Srbské pravoslavné církve. "Podle ústavy jsou si všechna náboženství v Srbsku rovna. Ale nejrovnější je Srbská pravoslavná církev. Pouze s jejím vedením se radí přední politici zdejšího státu," postěžoval si.

Islám se v Srbsku začne více prosazovat i v politice. "Naši věřící nás stále více žádají, abychom prosazovali i jejich ekonomická a politická práva," doplnil muftí.

Islám se dívá přes hranice státu, proto muftího Zukorliče poslal nejvyšší islámský duchovní z Bosny rejs-ul-ulema Mustafa Cerić. Je předsedou nejvyšší rady islámských učenců v Bosně a jeho cílem je, aby se Bosňáci stali vedoucí muslimskou silou v Evropě, aby udávali směr.

V této fázi systematicky objíždí balkánské země, aby sjednotil všechny muslimy. Přes více než rok trvající snahu Českého rozhlasu o rozhovor zatím pro údajný nedostatek času interview neposkytl. Cílem muslimského vedení na Balkáně je, aby islám v Evropě a ve světě převládl nad ostatními náboženstvími. Především takzvaným džihádem srdce, neboli osvětou a přesvědčováním.

V oblasti Sandžaku v Srbsku se to projevuje mimo jiné tak, že na rozdíl od Bosny v bosňáckých kavárnách v Novém Pazaru nenajdete během postního měsíce ramadánu jedinou láhev alkoholu včetně piva.

Srbové v tomto městě se mi svěřovali s podmínkou, že to bude mimo mikrofon. Úřad muftího se prý snaží vytlačit alkohol a srbské kavárny a restaurace alespoň ze středu města i mimo posvátný postní měsíc. V Novém Pazaru také uvidíte více zahalených muslimských žen než v celé sousední Bosně. Ať se to nám Čechům, Evropanům vyznávajícím jiná neislámská náboženství nebo ateismus líbí nebo nelíbí, stále jde o legitimní snahy v rámci zákona.

Velkým nebezpečím je ovšem jiný jev - radikální islám. Na podporu národně osvobozeneckého boje muslimů za konfliktu v Bosně přijeli arabští a islámští mudžáhedíni nebo také džihádisté nebo vahhábité, jak jim tady říkají. Nechvalně prosluli krutými způsoby boje s protivníkem.

Byly jich 4,5 tisíce a dnes jich je podle některých údajů v Bosně stále ještě nejméně třetina. Dostali bosensko-hercegovinské státní občanství. V těžké době se prosazují svou rozhodností a netolerancí. Drtivá většina muslimů a jejich duchovních naopak toleranci vyznává, ale islamizace Balkánu by mohla za nepříznivých okolností pohltit i je.

Přehrát

00:00 / 00:00

Muslimům na Balkáně vzrůstá sebevědomí

mapa
Zvětšit mapu: Novi Pazar

Jaromír Janev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme