V pasti lidských práv?

5. prosinec 2009

Švýcaři odhlasovali zákaz výstavby minaretů v zemi. Výsledek referenda zvedl vlnu kritiky ze strany náboženských vůdců, politiků a různých organizací z celého světa. Švýcarské NE minaretům je silně vnímáno jako diskriminační, předsudečné a v rozporu s náboženskou svobodou a lidskými právy.

Švýcarské referendum je kamínek, který strhl lavinu ohlasů napříč světem, církvemi, politikou a společností vůbec. V různých jazycích rezonuje slovo "diskriminační". Do diskuse vstoupil dokonce i Vatikán s prohlášením, že sdílí názor švýcarských biskupů, kteří tvrdí: výsledky hlasování prohlubují problémy společného života různých náboženství a kultur. Český primas kardinál Miloslav Vlk k tomu podotýká: jde o to, aby lidská práva nebyla porušována, a zároveň ale aby nebyly ohroženy křesťanské kořeny Evropy! Čemuž Evropská unie podle pražského arcibiskupa nahrává: tím, že se distancuje od svých křesťanských kořenů.

Miloslav Vlk: "Jsme jaksi - v pasti lidských práv. To znamená, že tady jsou lidská práva, která bychom měli a musíme, poskytovat všem. Právo je rovné. Tedy i muslimové mají to právo... Ale my sami, Evropané, popíráme své křesťanské kořeny a tak vytváříme velký prostor pro muslimy, kteří svou víru přinášejí s velkou vehemencí a ten prázdný prostor zaplňují. Islám nezvítězil v minulosti zbraněmi, ale zdá se, že vítězí dnes, ale zbraněmi duchovními, které jsme my, Evropané, odložili. Takže tady není žádná konkurence. Tady je vyklizený prostor, protože jsme duchovně vyprázdnili Evropu."

Předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml je toho názoru, že i takto choulostivá referenda k demokracii prostě náleží. Výsledek toho švýcarského ovšem v sobě nese riziko extrémismu.

Joel Ruml: "Každý takovýto výsledek lidí, kteří se nechají strhnout do nějakého extrému - každý takový výsledek je nebezpečný. A vidíte to v různých reakcích, že zkrátka extrémisté a nacionalisté mají z toho radost. Ti jásají. To je špatně: cokoli nahrává extrémnímu pohledu, tak k tomu je třeba přistupovat s obezřetností, moudrostí a tedy jakmile se děje nějaké referendum, které takovýmto způsobem na hraně je, tak je potřeba, aby každý občan v té věci odpovídal velmi moudře a osvíceně."

Joel Ruml ve shodě s kardinálem Vlkem ale také připomíná, že muslimové ve svých zemích nejsou schopni ve vztahu ke křesťanům reciprocity. Lidsky srozumitelné je - zaujmout stejný postoj. Ale Joel Ruml právě v této souvislosti připomíná listopadové heslo Čechů z roku 89, které zní: "Nejsme jako oni".

autor: ehů
Spustit audio