Třetí židovský chrám

3. leden 2010

Nyní se podíváme do svaté země. Z bývalého židovského chrámu zbyla v Jeruzalémě pouze "Zeď nářků". Ortodoxní vyznavači judaismu ale doufají v jeho obnovení. Nedávno se jejich představy ztělesnily alespoň do modelu, který je k vidění přímo proti Chrámové hoře.

Jeruzalém získal koncem loňského roku novou atrakci - obří model takzvaného Třetího židovského chrámu, který má podle tradice vzniknout, až přijde Mesiáš.

Známý "Druhý chrám" býval srdcem judaismu a židé ho nemají od roku 70 našeho letopočtu, kdy jej zbořili Římané. Stál na Chrámové hoře od roku 516 před naším letopočtem, kdy nahradil První chrám z 10. století před Kristem. Ten postavil král Šalamoun a čtyři sta let nato ho zničili Babyloňané.

Už dva tisíce let se věřící židé třikrát denně modlí za vybudování Třetího chrámu, který by měl vzniknout na původním místě, tedy na Chrámové hoře. Tam ale od 7. století našeho letopočtu stojí dvě muslimské mešity a horu bedlivě střeží Palestinci, kteří tvrdí, že židovský chrám nikdy neexistoval.

Gigantický model Třetího chrámu je umístěn velmi blízko - jen několik desítek metrů od Chrámové hory, naproti její Západní zdi, neboli Zdi nářků, na střeše ješivy ortodoxní organizace Eš ha-Tóra, která celý projekt financovala. Model váží jeden a čtvrt tuny a je vyroben ze zlata, mramoru a kamene přesně podle existujících popisů Druhého a Prvního chrámu. Je postaven v měřítku 1:60, takže zdi chrámového okrsku sahají dospělému člověku po pás a návštěvník může vidět i takové detaily jako rituální nádoby nebo ohniště na obětiny.

Umístění modelu na střeše je záměrné - z určitého úhlu lze Chrám vidět na pozadí Chrámové hory, a návštěvník tak podle autorů může zakusit podobný pocit jako lidé ve starověkých Chrámech. Aby bylo možné spatřit i to, co se dělo v nejsvětější svatyni, kam směl vstoupit pouze velekněz v Den smíření, je model vybaven hydraulickým mechanismem, který zvedá okolní stěny a odhaluje nitro Chrámu.

Nedaleko Západní zdi stojí už nějaký čas i další součást budoucího Třetího chrámu - obrovský sedmiramenný svícen, vyrobený z 60 kilogramů ryzího 24karátového zlata jako přesná kopie chrámové menory. Stál dva miliony dolarů a na schodišti nad náměstím čeká na chvíli, kdy bude přemístěn na své budoucí posvátné místo - jakkoli je to nepravděpodobné.

autor: gzb
Spustit audio