Dočasná manželství jsou v muslimském světě běžná

5. leden 2010

Manželství na hodinu, na jednu noc nebo třeba na půl roku? Někomu to zní jako velká nemravnost, jinému jako vysněná utopie. V muslimském světě ale velmi dobře vědí, o co jde.

Muslimové často kritizují morálku a nevázané partnerské vztahy na Západě. Málo se ale ví, že v samotném islámu existuje tak štiplavá věc jako dočasná manželství sloužící ke krátkodobému sexuálnímu potěšení. Manželství mut'a mohou trvat třeba jedinou hodinu. Uzavírat je smí šíité, a to hlavně v Íránu, Iráku nebo v Libanonu. Právě tam se nám podařilo podívat na toto pečlivě střežené tajemství velmi zblízka.

Manželství pro sex

Nizárovi je 35 a vystudoval náboženskou školu. Dobře proto ví, jak skloubit pevnou víru šíitského muslima s touhou potěšit se se ženou, aniž by musel uzavírat trvalé manželství:

"Zamiloval jsem se do Libanonky žijící v Brazílii, dopisovali jsme si po internetu. Pak jsem se rozhodl, že náš vztah musí být podle islámských předpisů, protože správně si s cizí ženou nesmíme ani potřást rukou."

"Už dříve jsem měl mut'a s jinými dvěma ženami. Teď naposledy jsem uzavřel manželství na dva měsíce, byli jsme za tu dobu spolu celkem sedmkrát," popisuje Nizár tajemství, o kterém nevědí ani jeho přátelé. Mut'a stačí uzavřít ústně a beze svědků, zato na přesně stanovenou dobu. Třeba jednu hodinu, třeba 50 let. "Trvalé manželky můžeš mít najednou maximálně čtyři, ale mut'a můžeš uzavřít neomezený počet, třeba tisíc," dodává Nizár.

Sám však připouští, že v mut'a jde nejčastěji o sex. Ostatně sunnitští muslimové a kritici na Západě tomu často říkají pokrytecká zástěrka prostituce a promiskuity.

Manželství na půl roku

Někdy ale mut'a mívá také sociální rozměr. Vypráví o něm paní San'á z Bejrútu:

"Před časem jsem si povídala s kamarádem z práce, ženatým tátou pěti holek. Najednou mi začal vyprávět, že ho oslovila známá, rozvedená bezdětná paní, jestli by s ní neuzavřel mut'a. On si prý řekl: ,Není ošklivá, má své potřeby, tak proč bych jí nevyhověl.' Tak prý tajně uzavřeli manželství na půl roku. Nedávno jsem se ho ptala, jak to s ní dopadlo. A on povídal, že si někoho našla a teď je zase trvale a spokojeně vdaná."

Podle šíitské tradice je mut'a vyhrazená hlavně pro rozvedené ženy a vdovy. Teoreticky může takové manželství pro potěchu uzavřít i mladá dívka. Ovšem jen se souhlasem otce, což opravdu není příliš pravděpodobné.

Z tajné manželky oficiální

Dostat před mikrofon ženu, která někdy takový svazek měla, je velmi těžké. San'á ale svolila, že bude o svých kamarádkách vyprávět:

"Jedna má dočasné manželství s mužem, kterého zná asi dvanáct let. On je ženatý a má tři děti. Jiná moje kamarádka přišla při mut'a do jiného stavu. Ten její chlapík je z toho nadšený, a chce si ji vzít jako svoji druhou trvalou manželku. Jeho současná žena o tom ale vůbec netuší. Zdá se mi, že muži uzavírají dočasné svazky jedině když mají problémy se svými trvalými manželkami a nejsou doma šťastní."

Zbožný Nizár ale zatím žádnou trvalou manželku nemá. Proč tedy se svou láskou z Brazílie neuzavřel pořádný svazek?

Pro uzavření trvalého manželství musí člověk splnit spoustu požadavků, mít peníze na věno, zařízené bydlení, chystat se na děti. V mut'a smí žena kdykoli odejít a také muž k ní nemá žádné povinnosti. Pokud se ale z takového manželství narodí dítě, je legální a otec ho musí živit.

Věno pro dvouměsíční manželství s kamarádkou z Brazílie přitom Nizára vyšlo na dvanáct korun:

"Dal jsem jí věno tisíc libanonských liber, to bylo všechno. Pak už jsme jen chodili na večeře a užívali si. Šel bych do toho určitě znovu."

autoři: Břetislav Tureček , pir
Spustit audio