Nejprodávanější knihou roku 2009 v ČR je Bible

11. únor 2010

V roce 2009 se v Česku prodalo až čtyřikrát více Biblí než v minulých letech. Za tímto nebývalým nárůstem stojí především úspěch projektu „Bible, překlad 21. století“ (zkráceně Bible21), ale také další dva nové překlady vydané v témže roce – Český studijní překlad a Jeruzalémská bible.

Vydavatelství Biblion, které Bibli21 uvedlo na trh o loňských Velikonocích, uvádí, že tohoto překladu v loňském roce prodalo celkem 73.700 výtisků. Z toho 33.774 v knihkupecké síti a dalších téměř 40.000 v přímém prodeji, především přes internetové stránky www.bible21.cz.

Česká biblická společnost předběžně uvedla, že prodeje ostatních překladů (Bible kralická, Český ekumenický a Český studijní překlad, Jeruzalémská bible) v loňském roce dosáhly přibližně 40.000 výtisků. Podle těchto údajů je Bible v Česku zdaleka nejprodávanější knihou, které se dohromady v různých překladech prodalo více než 110.000 kusů.

Dá se tedy říci, že rok 2009 se v Česku nesl ve znamení Bible. Po třiceti letech od posledního, tj. Ekumenického překladu, vyšly hned tři nové verze a setkaly se s mimořádným zájmem čtenářů. Největší popularitu si získala „necírkevní“ Bible21, která se na celkovém prodeji podílí zhruba dvěma třetinami. V zemi, která bývá považována za jednu z nejateističtějších na světě, jde o jistě mimořádný jev.

Bible však paradoxně nefiguruje na prvním místě žebříčku nejprodávanějších knih, který zveřejňuje Český svaz knihkupců a nakladatelů (SČKN). Ten udává jako nejúspěšnější titul roku knihu Ekonomie dobra a zla od Tomáše Sedláčka s celkovým nákladem přes 33.000 výtisků. Žebříček SČKN ovšem vychází pouze z údajů o prodejích v omezeném počtu spolupracujících knihkupectví. Nebere tedy zřetel na přímé prodeje uskutečněné např. přes internet.

autor: tisková zpráva
Spustit audio