Komunitní centrum Mojská Český Těšín

20. únor 2010

Mnohé farnosti a církevní sbory jsou v našich městech doslova utajeny. Kdo nepatří ke členům, ani o nich neví. Jiné se naopak otevírají lidem, kteří v dané lokalitě žijí. Jedním z takových otevřených společenství je Křesťanský sbor v Českém Těšíně. Ačkoli sbor zprovoznil svou novou budovu teprve minulý týden, jeho členové působí na těšínském sídlišti Mojská už řadu let.

Myslíte, že je možné si přijít do nějaké církevní budovy zahrát fotbal nebo vypít čaj? Někde už to možné je. 14. února byla v Českém Těšíně otevřena nová budova Křesťanského sboru a komunitního centra Mojská. Jedná se o bývalé jesle, které už dlouho nesloužily svému účelu. K čemu slouží komunitní centrum dnes odpovídá pracovník tohoto centra Martin Šimik.

"Komunitní centrum na sídlišti Mojská v Těšíně slouží k využití volného času dětí a mladistvých, kteří by se normálně flákali mezi paneláky a neměli do dělat. Tak můžou přijít tady do tohoto centra buď do nějakých klubů, které jsou úplně free, zahrát si ping pong, časem možná i kulečník, podle toho, jak to vybavíme. Potom (centrum) slouží i ke sportovním aktivitám, běží tady fotbalový klub v rámci Křesťanské fotbalové ligy. Potom (jsou zde) nějaké výtvarné činnosti, Art klub, klub Royal Rangers, zaměřený na tábornické dovednosti, nějaké fitnes kluby, kurs alfa, angličtina..."

Co jste to říkal o té fotbalové lize?

“Křesťanské fotbalová liga v rámci Českého Těšína sdružuje křesťanské církve. Hrají tam jak křesťané, tak i nekřesťané, ty týmy jsou spojené z kluků ve věku patnácti, šestnácti let do těch třiceti, jsou tam i starší. Cílem křesťanské fotbalové ligy je zase náplň volného času mladých lidí v Českém Těšíně, aby si mohl zahrát každý, nejen profesionálové, dát prostor i těm, kteří na to třeba nemají peníze, protože poplatky za tu hru jsou symbolické. Cílem je taky zvýraznit to pozitivní na fotbale, to znamená hru fair play. A má takové heslo: V zdravém těle zdravý duch.”

V době, kdy jsme navštívili Komunitní centrum Mojská, zde probíhá zrovna čajovna. Nachází se v nádherné moderně zařízené místnosti. Je zde pult a za stolem děvčata připravují nějaké dobroty. Jednou z nich je také Noemi Andrýsková. Noemi, co je vlastně smyslem čajovny?

“Čajovna je prostředí, kde si člověk může popovídat při čaji.”

A jaký člověk? Kdo sem chodí?

“Může přijít kdokoli, je to otevřeno všem, ale hlavně pro mladé lidi mezi patnáctým a dvacátým rokem.“

No a láká je vůbec takovéto prostředí? Nabízíte jim k tomu nějaký kulturní program nebo besedy?

“Ano. Dnes budeme promítat koncert Stevena Curtise Chapmana, kdy se můžou přitom dívat na záznam tohoto koncertu.”

No a chodí sem lidé ze sídliště? Našli si už cestu do těchto prostor?

”Chodí, rádi.”

Jedním ze starších Křesťanského sboru v Českém Těšíně je Jaromír Andrýsek. Proč jste vlastně založili komunitní centrum uprostřed sídliště?

“Protože jsme vnímali, že je třeba vytvořit mezi sborem a lidmi, kteří žijí kolem, jakýsi most, kde bychom se mohli setkávat, kde bychom jim mohli vyjít vstříc v jejich potřebách a zároveň kde bychom mohli sdílet víru, o kterou se chceme rozdělit.”

autor: Petr Vaďura
Spustit audio