70 let od umučení generála Mons. Kubáně

2. březen 2012

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP bude 5. března 2012 od 16.00 hodin sloužit v kostele sv. Jana a Pavla v Horní Bečvě mši svatou za generála Mons. Metoděje Kubáně, který byl před 70 lety umučen v koncentračním táboře Dachau.

Osobnost generála Kubáně připomene 5. března vzpomínková slavnost v místě jeho rodiště v Horní Bečvě, kterou ve spolupráci s místním obecním úřadem organizuje Duchovní služba Armády ČR. Akce, která začne v 15.30 hodin koncertem vojenské hudby, se kromě ministra obrany Alexandra Vondry a Náčelníka Generálního štábu AČR Vlastimila Picka zúčastní i kardinál Dominik Duka a generální sekretář ČBK Mons. Tomáš Holub. Na programu je kromě koncertu a pietního aktu u památníku padlých, který začne v 17.00 hodin, i bohoslužba.

Generál Mons. Metoděj Kubáň se narodil 18. září 1885 v Horní Bečvě. Po studiu na teologické fakultě v Olomouci byl 5. července 1908 vysvěcen na kněze. Během první světové války se zúčastnil bojů na ruské frontě i na Balkáně. Po vzniku samostatného Československa sloužil dlouhá léta jako vojenský kaplan na různých místech republiky, až byl v roce 1935 jmenován hlavním kaplanem čsl. armády.

Po Mnichovu a následné okupaci německými vojsky v roce 1939 se zapojil do protinacistického odboje, za což byl v srpnu 1940 zatčen gestapem. V únoru 1942 byl jako politický vězeň odeslán do koncentračního tábora Dachau, kde o necelý měsíc později, 5. března 1942, skonal na následky brutálního týrání.

autor: Arcibiskupství pražské
Spustit audio