Syn Hamasu misionářem

6. březen 2010

Palestinská organizace Hamas je dobře známá. V posledních letech ovládá pásmo Gazy a reprezentuje radikální islám. V následujících minutách ale uslyšíte příběh, který se danému obrazu zcela vymyká. Hrdinou je syn zakladatele Hamasu, který v tomto týdnu vydal ve Spojených státech doslova šokující knihu.

Dějiny křesťanství jsou bohaté na případy, kdy přijal víru člověk, u kterého se to v žádném případě nečekalo. Svatý Pavel se stal apoštolem poté, co pronásledoval křesťany. Svatý Augustin se vzdal kariéry jednoho z největších géniů své doby. A František z Assisi opustil bohatství a bezstarostný život. Teď je otázka, zda podobným případem nebude Musáb Hasan, který se dostal do všech velkých médií na Západě.

Jde totiž o syna zakladatele palestinského Hamasu, radikálního muslima šejka Hasana Jusefa. Ten je doslova ikonou svého hnutí a jeho syn ho odmalička následoval. Později vedl mládežnickou organizaci Hamasu a aktivně se účastnil intifády. V izraelském vězení skončil, ještě než mu bylo 20 let, zažil mučení a viděl, jak členové Hamasu trýzní jiné Palestince. Deset let pak spolupracoval s izraelskou službou Šin bet a tvrdí, že zachránil řadu životů na jedné i druhé straně, včetně současného prezidenta Šimona Perese.

Jeho cestu radikálně změnilo nenápadné setkání s turistou, který postával před jednou z bran do starého Jeruzaléma a k čemusi zval kolemjdoucí. Musáb pochopil, že je to spojené s křesťanstvím, a přijal pozvání. Dostal se k malému biblickému studiu – a dnes prohlašuje: "v tu chvíli se pro mě všechno změnilo." Zamiloval si prý Ježíše, když četl jeho slova "milujte své nepřátele". „Byl to lék, který mě uzdravil," dodává s tím, že Korán a islám je podle něj droga.

Jeho zápas měl být ale ještě dlouhý. Svoji novou víru zpočátku tajil a rozhodl se islám znovu zkoumat. Odešel na poušť a studoval současně Bibli i Korán. Už se na ně ale nedíval očima jiných, spoléhal se sám na sebe. Dnes je k islámu kritický. Tvrdí, že při pohledu zvenčí toto náboženství roste, ale uvnitř se hroutí, protože nedává lidem odpovědi a nezlepšuje jejich život. Následující desetiletí bude podle něj pro islám kritické.

V současnosti žije Musáb Hasan v Americe, kde vydal knihu s názvem Syn Hamasu. Jeho otec je ve vězení, odkud se ho zřekl. Musáb je ale přesvědčen, že jeho příběh může změnit životy milionů muslimů – kteří, jak říká, stejně jako on naleznou světlo.

autor: Daniel Raus
Spustit audio