Tibetskou vlajku vyvěsilo v Česku přes 350 radnic

Přes tři sta padesát radnic dnes vyvěsilo tibetskou vlajku. Objevila se také ve sněmovním okně poslaneckého klubu Strany zelených a v okně předsedy senátní komise pro podporu demokracie ve světě. Ani jedna z institucí nicméně oficiálně vlajku nevyvěsily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanci Strany zelených v okně svého poslaneckého klubu.

Poslanci Strany zelených v okně svého poslaneckého klubu. | Zdroj: ČTK

Česko se tak připojuje k celosvětové akci, která připomíná, že uplynulo jedenapadesát let od krvavě potlačeného povstání Tibeťanů proti čínské okupaci. Komunistické jednotky tehdy zabily na devadesát tisíc Tibeťanů, sám dalajláma se zachránil útěkem do Indie.

Pásek začíná: Vlajku vyvěsily skoro všechny pražské městské části. Také Brno, Karlovy Vary, Ústí nad Labem, Pardubice nebo třeba Jihlava. Podle novinářky Petrušky Šustrové je tato akce důležitá a má smysl.

"Když my jsme pronásledovaní, když jsme byli ve vězení, tak pro nás byla důležitá každá takováhle podpora z venku," řekla Šustrová.

Protestovalo se i před čínskou ambasádou

Podle předsedy Česko-čínské obchodní komory Jiří Schraml ale můžou podobné akce vážně poškodit obchodní vztahy mezi námi a Čínou. "Jsou tady čínské továrny, které vyrábějí pro český trh. Jsou tady různé sklady, které jsou provozovány čínskými podnikateli," podotkl Schraml.

Nicméně podporu Tibetu přišli dnes vyjádřit lidé také přímo před čínskou ambasádou. Mezinárodní organizace Amnesty International, která po světě sleduje dodržování lidských práv, promítla před ambasádou snímek, jehož autor si odpykává ve vězení šestiletý trest. Aktivisté žádají jeho okamžité propuštění.

Ve filmu , který je v Číně zakázaný, Tibeťané kritizují čínské úřady, vyjadřují se k olympijským hrám v Pekingu nebo mluví o svém vztahu k dalajlámovi. Před čínskou rezidencí v Bubenči jej shlédlo asi sto padesát lidí. A mohli se s ním seznámit i lidé z čínské ambasády. Nicméně po celou dobu promítání měla okna čínského velvyslanectví zatažené rolety. Průběh akce byl poklidný, policie mu pouze přihlížela.

Martin Drtina, Lenka Jansová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme