Pražské Divadlo komedie uvádí hru Weissenstein

14. březen 2010

Pražské Divadlo Komedie uvedlo na konci minulého roku v premiéře jevištní adaptaci povídky pražského německy píšícího spisovatele, básníka a esejisty Johannese Urzidila nazvanou „Weissenstein“. Více o ní v našem dalším příspěvku.

Stejně jako v předchozích třech novinkách Divadla Komedie je i hra „Weissenstein“ v úpravě a režii Davida Jařaba návratem do minulosti a její revizí. Nejnovější hra ukazuje Prahu 20. let v období mezi dvěma světovými válkami. Místo, kde se vždy střetávaly česká, židovská a německá kultura.


Johanes Urzidil se narodil v roce 1896 a vystudoval germanistiku, slavistiku a dějiny umění na pražské německé univerzitě. Tak jako jeho židovští přátelé Franz Kafka, Max Brod či Franz Werfel dokázal i on vyprávět s křehkostí a přesvědčivostí o ztracených existencích a beznadějných životech. "Weissenstein“ je tak příběhem muže nelehkého osudu: S velkou hlavou, malým sebevědomím, velkým pocitem viny, malou schopností přijímat štěstí, velkou tendencí potkávat smůlu a malou vůlí k životu. Přesto by nakonec mohl žít i docela hezký život, kdyby se mu nestal jedním velkým provizoriem, nekončícím dokonce ani smrtí.

Weissenstein


Johanes Urzidil se s pražskými německy píšícími literáty seznámil již v době studií. Blízko však měl i k českým malířům Václavu Špálovi, Vlastislavu Hoffmanovi, Rudolfu Kremličkovi a Janu Zrzavému. Od roku 1925 byl členem českého PEN klubu. Na poslední chvíli unikl před nacismem se svou židovskou ženou a od roku 1941 žil ve Spojených státech. Zemřel v roce 1970.


Podle režiséra inscenace „Weissenstein“ v Divadle Komedie Davida Jařaba je Urzidil klasickým příkladem autora tvořícího v prostředí, které dějiny zcela rozrušily a překopaly. „Žádná z následnických národních literatur o něj nejevila zájem. Ta česká ho nepřijala, protože nepsal česky, rakouská, protože nebyl dostatečně velký, aby ho adoptovala, a německá, protože s ní vlastně neměl v onom 'říšském' slova smyslu nic společného," uvedl režisér. Nejbližší představení „Weissensteina“ lze v Divadle Komedie shlédnout tento měsíc, 21. a 25. března.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio