Velikonoce a jejich tajemství

3. duben 2010

Nakolik jsou Velikonoce svátky křesťanů? A nakolik jsou biblické příběhy srozumitelné i pro lidi, kteří nemají s církví nic společného? Jak uslyšíte v následujícím příspěvku Kateřiny Rózsové, ve velikonočním poselství si může najít něco pro sebe prakticky každý.

Velikonoce patří k velkým křesťanským svátkům a slaví se po celém světě. Ačkoliv teologové vidí v událostech těchto dní velké tajemství, křesťanský pohled na dané příběhy je vlastně hluboce lidský. Říká to provinciál českých jezuitů František Hylmar. A to může být pozvánkou ke slavení těchto svátků i pro ty, kterým není duchovní zvěst blízká.

František Hylmar: „Ten pojem zmrtvýchvstání a vzkříšení je v tom obyčejném jazyce velmi neobvyklý, ale jeho význam je možné postupně objevovat. A jeho význam se projevuje třeba v takových slovech jako odpuštění a znovunabytí naděje, nebo obnovení jakéhosi životního elánu, znovunavázání rozbité jednoty a vztahů, které byly přerušeny. Uvědomění si, že potřebuji změnit život. Že mám zanechat některých věcí a brát život vážně. Víc se snažit o dobro a spravedlnost. Všechny tyto věci jsou skryty v tom zmrtvýchvstání a vzkříšení.“

Velikonoce i dnes přináší zvěst o naději a příležitosti, což je víc než den volna. Podle Pavla Hoška z Evangelické teologické fakulty jsou některé symboly aktuální i pro současnost.

Pavel Hošek: „Je to příležitost zapátrat v té kulturní paměti a trošku se přiblížit duchovnímu významu, tomu tajemství Velikonoc. Ale pouze pro toho, kdo o to má zájem. Já si myslím, že ten přechod mezi zimou a jarem, mezi tmou a světlem, mezi zimou a teplem, prostě ten důležitý předěl, který spadá do období, kdy se slaví Velikonoce, je pro lidský život důležitým přelomem. A myslím si, že je dobré, když má slavnostní, sváteční kontext a rozměr. Myslím si, že i pro lidi, kteří nemají vztah k duchovnímu rozměru Velikonoc, je tady možnost nějak nově začít.“

Ponoření paškálu do křestní vody

K prožívání Velikonoc v naší zemi už tradičně patří i „symboly jara“, jako jsou zajíčci, vajíčka a jiné zvyky, které nemají s křesťanstvím nic společného. Přesto je dnešní společnost prožívání tajemství více otevřena. Myslí si to teoložka Ivana Noble.

Ivana Noble: „Myslím si, že tady najdeme větší citlivost pro tajemství, než jakou bychom našli v té osvícenské a poosvícenské době. A to je možná i nová příležitost, jak se zastavit a jak najít něco víc, než jen ty pohanské svátky jara. Co může k člověku znovu a nečekaně silně promluvit. Bez toho nátlaku, že teď to znamená se jít nechat okamžitě pokřtít, nebo že nějakým jiným násilným způsobem bude přitažen k tradici, kterou zatím nechce nebo není schopen přijmout.“

Mohou Velikonoce něco dát i dnešní společnosti? Jak číst příběh starý víc než 2000 let v dnešní době? O tom bude právě Ivana Noble povídat ve Výzvách přítomnosti. Začínají v neděli 5 minut po 21. hodině.

autor: Kateřina Rózsová-Horálková
Spustit audio