Objevili na Araratu Noemovu archu?

Skupina čínských a tureckých fundamentalistických křesťanů je přesvědčena, že objevila místo přistání Noemovy archy po potopě světa. Píše o tom agentura AP. Šokující nález údajně až z biblických časů tvoří 7 velkých dřevěných přístřešků. Podle tradice plavidlo ukrývající 8 lidí a páry všech druhů zvířat přistálo po obrovské potopě právě na úbočí hory Ararat ve východním Turecku, nejvyššího místa v regionu. Čínští a turečtí věřící jsou skálopevně přesvědčeni, že objekty pocházejí z Noemovy archy.

Výzkumníci ze sdružení Noah's Ark Ministries International se sídlem v Hongkongu tvrdí, že radiouhlíková metoda prokázala u objektů stáří 4800 let, tedy stejnou dobu, jaká podle Bible uplynula od potopy. „Nemáme stoprocentní jistotu, ale na 99,9 procent je to archa,“ řekl agentuře dokumentarista a kameraman Yeung Wing-cheung, který stojí v čele 15členného týmu. Dřevěné objekty byly podle něj za časů potopy obydlím pro zástupce zvířat.

Badatelé současně vyvracejí, že by v lokalitě mohly existovat jiné stopy dlouhodobého osídlení. Místní turečtí představitelé chtějí požádat o zapsání naleziště do fondu UNESCO. To by umožnilo důkladnou ochranu místa v nadmořské výšce 3900 metrů a profesionální archeologický průzkum. Fundamentalisté objevili dřevěné relikty loni v říjnu a tvrdí, že jde o jednu z největších událostí v dějinách archeologie. Podle biblického podání v šesté až deváté kapitole knihy Genesis se Hospodin rozhodl zničit zkažené lidstvo rozsáhlou potopou, Neomovi však přikázal, aby s manželkou a třemi syny i jejich ženami nasedli do obřího korábu. S sebou měli také vzít ze všech živočišných druhů po dvou jedincích. Archa měla podle Bible rozměry zhruba 157x26x16 metrů. Bible ovšem říká, že přistála někde v pohoří Ararat, nikoli na konkrétní stejnojmenné hoře. Až do 19. století příběh křesťané považovali za fakt, pak se ale začal bortit pod tlakem kritické teologie. Od té doby se událost vnímá především jako lokální, tedy nezasahující celosvětové dějiny. Příběh také podle některých vykladačů nese typické rysy hebrejského literárního žánru a může být polemikou s obdobnými babylonskými legendami o potopě světa.

Tým objevitelů zatím přesnou lokalitu tají. Na úterní tiskové konferenci nicméně ukázal videozáznam dřevěné stavby s místnostmi, dveřmi, schůdky i hřebíky. Na britského archeologa Mika Pitta to však žádný dojem neudělalo. „Kdyby potopa dokázala před 4800 lety vynést obří loď do výšky čtyř kilometrů, musely by o potopě existovat i další důkazy. Nic takového ale neznáme,“ řekl badatel. Také profesor starověkých dějin z Oxfordské univerzity Nicholas Purcell tvrzení označil za „obvyklé bláboly“. „Jak by mohly takové potopě uniknout vyspělé kultury v Mezopotámii a Egyptě?“ řekl vědec deníku Belfast Telegraph.

autor: rma
Spustit audio