Adolf Eichmann

9. květen 2010

Jedenáctý květen roku 1960 bude v historii zaznamenán hned ze dvou důvodů. Toho dne se úspěšně uskutečnila jedna z nejskvělejších operací tajných služeb. Co víc, vedla k dopadení válečného zločince Adolfa Eichmanna. Muže, který se zásadně podílel na genocidě Židů za druhé světové války.

Adolf Eichmann se narodil v roce 1906 v německém Solingenu. Ve svých 26 letech vstoupil do NSDAP a rok poté, co se Hitler dostal v Německu k moci, začal pracovat v bezpečnostní službě. Eichmann zde působil v tzv. židovském oddělení. Postupně získal pověst odborníka na židovskou problematiku. Od roku 1939 tak měl na starosti provádění nacistické protižidovské politiky v Německu a později v Německem okupovaných zemích. Stal se jedním z hlavních tvůrců vražedného systému, který organizoval transporty Židů do vyhlazovacích táborů.

Po válce se Eichmann ukrýval v Německu. V roce 1950 se mu však podařilo odjet s pasem Mezinárodního červeného kříže pro válečné uprchlíky do Argentiny, kam za ním přijela i jeho rodina. Žil na předměstí Buenos Aires, kde pracoval v dodavatelské firmě pro automobilku Mercedes. Později vlastnil farmu na chov králíků. V té době mu již však byla na stopě zpravodajská služba Mosad nedávno vzniklého izraelského státu.

V roce 1960 přijelo do Buenos Aires specielní komando Mosadu vedené Cvim Aharonim. Jeho členové se nejprve ujistili, že muž, o něhož mají zájem, je skutečně masový vrah Adolf Eichmann. Ten pak byl podle přesně připraveného plánu 11. května 1960 unesen. Pozítří od tohoto data uplyne rovných 50 let. Do Izraele však byl Eichmann dopraven až po dalších 10 dnech. Oblečen do uniformy izraelské letecké společnosti El Al a pod vlivem sedativ se ocitl na palubě izraelského letadla a posléze v izraelském vězení.

Soud s Adolfem Eichmannem skončil v roce 1961 vynesením trestu smrti, který byl vykonán 1. června 1962.

Jestliže si dnes připomínáme dramatické okolnosti, za nichž byl masový vrah pohnán k odpovědnosti za své zločiny, neměla by pozornosti uniknout vstřícnost mnoha lidí, jež mu po válce pomohla unikat spravedlnosti. Novou totožnost, která Eichmannovi umožnila oklamat Mezinárodní červený kříž, mu sejně jako mnoha jiným nacistům obstaral rakouský biskup Alois Hudal v Římě. Eichmannovi zřejmě nepomáhal sám. Dokumenty německé Spolkové zpravodajské služby, o jejichž odtajnění nyní probíhá v Německu soudní spor, prý obsahují i nelichotivé důkazy dokládající spolupráci Eichmanna a dalších válečných zločinců s německými diplomaty v Buenos Aires.

Spustit audio