Miss USA z rodiny libanonských přistěhovalců

Spolu se serverem panarabské televizní stanice Al Arabíja se zastavme u jedné úspěšné arabské ženy. Je jí Rima Fakihová, 24letá dívka, která zvítězila v soutěži Miss USA. Je vůbec první Arabkou, která tento titul získala, první muslimkou a také vůbec první miss, která se do Spojených států přistěhovala.

Slečna Fakíhová je sice Miss Michigan a Miss USA, ale narodila se v Libanonu. Pochází z křesťansko-muslimské rodiny a do USA přišla s rodiči jako malá dívka. Vyrůstala v New Yorku a chodila do katolické školy, ale před osmi lety se její rodina přesunula právě do Michiganu, kde Rima studovala, a po ukončení studií prý prodala svůj automobil, aby se mohla připravit na klání o nejkrásnější dívku USA.

Její vítězství bylo ohroženo v okamžiku, když během přehlídky večerních šatů zakopla. Přes situaci se ale přenesla s humorem, a konstatovala, že je lepší odbýt si to při Miss USA než to zažít při Miss Universe. Musela však překonat i jiné nástrahy, například se přenést přes otázku poroty, zda by se antikoncepce měla platit ze zdravotního pojištění. Její spolubojovnice z jiného státu byla dotázána, jak se dívá na nový arizonský zákon o přistěhovalectví, který mnozí Američané považují za xenofobní. Rimino vítězství však americké i arabské noviny označují za velké vítězství pro arabsko-americkou komunitu, která bývá vnímána jen prostřednictvím terorismu a islámského extremismu.

Spustit audio