Katedrála

29. květen 2010

Pondělní datum se výrazně zapíše do dějin vztahů mezi katolickou církví a českým státem. Po osmnácti letech vleklých sporů církev ustoupila a definitivně se přestává soudit o vlastnictví svatovítské katedrály. Pražský arcibiskup Dominik Duka a prezident republiky Václav Klaus slavnostně podepsali dohodu o společném správcovství chrámu. Co to pro církev znamená?

Pro běžného člověka se vlastně nezměnilo nic. Katedrála dál bude sloužit církvi k liturgickým obřadům, státu k reprezentačním akcím a v neposlední řadě k turistickým prohlídkám. Co se tedy mění říká historik Jaroslav Šebek.

Jaroslav Šebek: Já si myslím, že podepsání této dohody je novým restartem zablokovaných vztahů mezi církví a státem. Domnívám se, že to je zásadní přelom - končí spory na té soudní rovině, katedrála už přestane být předmětem nedůstojných handrkování a současně tady je možnost pozitivní spolupráce, vlastně překlenout se přes to období, které bylo poznamenáno právě vzájemnou nedůvěrou,různými problémy a začít jakoby s čistým stolem.

Církve možná doufá, že toto velkorysé gesto zlepší její image ve společnosti. V médiích v této souvislosti zaznívalo dokonce slovo zázrak. Ten má ale poněkud hořkou příchuť.

Jaroslav Šebek: V podstatě tato dohoda de facto legalizuje stav, který nastal ve vlastnictví katedrály v roce 1954. Takže to není zase tak úplně důvod k jásání, ale já to chápu jako záležitost, která je dočasná, neboť i v této smlouvě já tam vnímám onen rozměr, že někdy v budoucnu bude řešena otázka vlastnictví katedrály v rámci celého balíku problému církevně majetkového narovnání. Takže tohleto já chápu jako nutný kompromis, aby se vůbec ledy kolem katedrály pohnuly.

Vztahy mezi církví a Hradem zamrzly v době, kdy jednání o katedrále vedl Kardinál Vlk, který nekompromisně trval na spravedlnosti, tedy aby se Metropolitní kapitule vrátil majetek, který jí byl komunistickým režimem ukraden.

Jan Jandourek: Pro církev tato dohoda znamená vlastně to, že se nedomohla spravedlnosti v právním slova smyslu a ani v morálním slova smyslu – tedy že ukradené zůstalo ukradeným, což je signál, který je vyslaný k veřejnost," říká novinář Jan Jandourek.

Během sporu se často argumentovalo tím, že katedrála je přece státním symbolem, což je v našich končinách poněkud paradoxní:

Jan Jandourek: Tento stát je světský, sekulární, takže je otázka, čeho symbolem by katedrála měla být. Já už jsem to kdesi říkal, že hospoda Vikárka, která je hned vedle, by byla státním symbolem současné České republiky nejspíš výstižněj," myslí si Jan Jandourek.

Arcibiskup Duka začal vstřícným gestem, které by snad mohlo narušit zaběhané asociace, že církvi jde jen o majetek a připravil si půdu pro vyjednávání daleko podstatnějších věcí jako je vyrovnání mezi státem a církvemi nebo dohoda s Vatikánem. Mnozí se shodují, že ve sporu o katedrálu zvítězil zdravý rozum. Doufejme, že další jednání se ponesou v podobném duchu.

Spustit audio