Ajvatovica a vahábité v Bosně

3. červenec 2010

Minulou neděli si Bosňáci, tedy lidé, kteří se v Bosně a Hercegovině hlásí k islámským kořenům, připomněli takzvanou Ajvatovici. Jde o největší tradiční muslimskou pouť bosenských vyznavačů islámu. Letos se akce konala po pětisté. Jubilejní svátek se však pokusili narušit bosenští stoupenci radikálního islámu. V den akce, zvané někdy evropská pouť do Mekky, spáchali teroristický útok. Jaké jsou jeho následky?

Je tomu už stovky let, co se okolí bosenské vesnice Prusac ocitlo bez vody. Bylo sucho, vyschl i potok - do té doby spolehlivý zdroj. Místní mudrc Ajvaz-dedo se za pomoci vesničanů neúspěšně snažil přivést vodu z nedalekých kopců. Marně. Rozhodl se tehdy 40 dní modlit k Alláhovi. Podle legendy se stal zázrak. Skála se rozestoupila a do těžce zkoušené vesnice začala téct voda. Tyto události si bosenští vyznavači islámu připomínají každoroční poutí do evropské Mekky ve střední Bosně. Letos se tradiční pouť Ajvatovica konala po pětisté.

Možná i s ohledem na kulaté výročí stoupenci vahábismu, striktního výkladu islámu, vybrali neděli pro teroristický útok. Když policista Tarik Ljubuškič zastavil před policejní stanicí ve městě Bugojno známého místního vyznavače vahábisnu k rutinní kontrole dokladů, ten se rozběhl a na dálku odpálil nálož. Exploze zdemolovala část policejní stanice, jednoho policistu zabila a 5 dalších utrpělo zranění.

Bosenským úřadům se krátce na to podařilo zatknout oba hlavní strůjce atentátu. Vyšlo najevo, že ten, kterého kontroloval později zabitý policista původně, hodlal nálož odpálit později, až bude v centru Bugojna korzovat co největší množství lidí.

Proč vahábité zaútočili na policejní stanici ve městě, kde většinu tvoří Bosňáci, nebo chcete-li muslimové? Výklad učení Alláhova, který je praktikován v Bosně od příchodu Turků v 15. století, je vahábity považován za uvozovkách příliš „laxní“. Neuznávají instituce Bosny a Hercegoviny jako státu a respektují jen islámské právo šaríja. V některých bosenských vesnicích a i na dalších místech bývalé Jugoslávie se pokoušejí zavádět jakési balkánské mini Írány.

V Bosně vyvolal teroristický útok zděšení. Úřady se obávaly, že země Schengenského prostoru ustoupí od záměru zrušit pro bosenské občany víza, jako to loni učinily v případě Srbska, Makedonie a Černé Hory. Z Bruselu ujišťují, že i s ohledem na úspěšnou a rychlou akci policistů o ničem podobném neuvažuje.

Vahábité, kteří se pokusili teroristickým útokem narušit muslimskou oslavu, kterou sami neuznávají, spíše vyvolali v Bugojnu solidaritu mezi Bosňáky a Chorvaty, kteří ve městě společně žijí. Teroristické útoky ve svém městě občané nechtějí bez ohledu na národnost. Středeční rozloučení se zabitým policistou se stalo protestem proti náboženskému násilí v Bosně a Hercegovině. Zároveň i varováním, že radikální muslimové, kteří se nezříkají ani terorismu jako nástroje získávání vlivu v post jugoslávských zemích, stále jsou.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio