30 let od vzniku Solidarity - se Zbygniewem Czendlikem

4. září 2010

"Hnutí Solidarita - to bylo něco posvátného. Dnes se kvůli Solidaritě Poláci hašteří" - konstatuje zklamaně polský katolický kněz Zbygniew Czendlik.

V tomto týdnu jsme si připomněli vznik Solidarity - první nezávislé odborové organizace ve východním bloku. Je to už třicet let, kdy Solidarita vznikla jako důsledek vlny stávek a nepokojů v tehdejším Polsku. Byl to mimořádný počin lidí, kteří měli osobní odvahu. Bezesporu onen kamínek, jenž strhl pověstnou lavinu, která, o pár let později, pohřbila komunistický režim.

Solidarita se zrodila z protestů, neústupnosti , odvahy a rozhořčení dělníků , kteří donutili komunistický režim ustoupit. Polský katolický kněz Zbygniew Czendlik přirovnává tento čas k pražskému jaru a říká: "pocítili jsme vítr svobody". Jenže už v prosinci 1981 učinil generál Jaruzelski tomuto svobodnému vanutí rázný konec , neboť vyhlásil výjimečný stav.

Zbygniew Czendlik: „Pro nás to byla velká rána. Pamatuji si - byla neděle, v televizi byl jen projev generála Jaruzelského a pamatuji si mého dědu, tvrdý chlap, zemědělec - jak on plakal...Kdysi za druhé světové války bojoval s fašismem, a říkal, že to se mu nestalo ani tenkrát...“

Vznik Solidarity, navzdory následnému výjimečnému stavu, je už navždy uložen v historické paměti. Byl to jeden z prvních zásadních impulsů k postupné demontáži komunismu a historický význam tohoto odborového hnutí přesáhl daleko hranice Polska. To už Polákům nikdo nevezme.

Zbygniew Czendlik: „Ano, to nám nikdo nevezme! I když - musím vám říci, že nám to trošku Evropa bere...Ale za to si možná můžeme my sami Poláci, protože v součané době čím dál častěji slyším , že za okamžik pádu totality se začíná považovat více pád Berlínské zdi. Sice ono to má takový symbolický význam a možná že to trošku koresponduje - pád zdi s pádem komunismu - ale bez hnutí Solidarita by nebylo pádu Berlínské zdi! A když jsem řekl, že si za to možná můžeme trošku my Poláci, my sami, tak je to dané tím, že pro nás to výročí vzniku Solidarity, když to pozoruji v polských médiích , tak je spíš důvodem k dalším hádkám, k dalším konfliktům!“

Unikátnost Solidarity a statečnost lidí kolem ní devalvují rozpory a rozmíšky, které výročí provázejí - tak to vidí Zbygniew Czendlik:

Zbygniew Czendlik: „To je podobné jako s tou tragickou událostí...myslím teď na havárii letounu nad Katyní, kde zahynul náš polský prezident. My jsme se dokázali sjednotit pár dní...rozumíte - ale už v den pohřbu - diskuse, kde bude pochován Lech Kaczynski, a po pohřbu už vůbec jsme se silně rozhádali.“

Na vznik Solidarity a události kolem je polský kněz Zbygniew Czendlik pyšný. Ale je to i smutný kněz - neboť má silný pocit, že tyto dějinné události jsou dnes všelijak zneužívány, přivlastňovány, zpolitizovány, deformovány. Jak řekl - ono to trošku zkorodovalo.

autor: ehů
Spustit audio