Hledač pravdy

25. září 2010

Jedna z nejprestižnějších evropských cen za intelektuální činnost putuje do České republiky. Profesor Tomáš Halík se jako první Čech stane nositelem Ceny Romana Guardiniho.

Český filosof a sociolog náboženství , prof. Tomáš Halík, obdrží v pondělí Cenu Romana Guardiniho. Toto významné evropské ocenění se uděluje každý druhý rok za vynikající zásluhy o interpretaci naší doby. Cena bude prof. Halíkovi slavnostně předána na Bavorské katolické akademii v Mnichově, laudatio přednese ministr zahraničí České republiky Karel Schwarzenberg.

Je to opravdu dobrá společnost, pravá elita, soubor excelentních osobností . Nositeli Ceny Romana Guardiniho jsou například fyzik a nositel Nobelovy ceny Werner Heisenberg, německý prezident Weiszacker, vídeňský kardinál Franz König a další vpravdě velkoformátové osobnosti. Do této - řečeno s Jiřím Suchým- krásné společnosti bude od pondělka náležet i Tomáš Halík, což oceňuje i pražský arcibiskuo Dominik Duka.

Dominik Duka: „Předání této ceny Otci Tomáši Halíkovi,profesoru Karlovy Univerzity, je opravdu velkým uznáním jeho díla. A to nejenom v naší zemi, protože jeho dílo je známo v řadě zemí světa, kde jsou jeho knihy překládány. Je to muž, profesor, ideolog, který je celosvětově známý.“

Také nestor katolické církve v Česku, pater Miloslav Fiala, mluví o Guardinim a Halíkovi jedním dechem. Připomíná blahodárnost jejich působení na vysokých školách v tuzemsku i v cizině, publikační činnost Guardiniho a jeho předvídavost nad tématy 20. a 30. let minulého století, i fakt, že ani Halík se nebojí sáhnout po horkých tématech, která jsou předmětem úvah nejen křesťanů, ale všech myslících lidí dneška.

Miloslav Fiala: „Ty Tomášovy myšlenky, obsažené v každoročně vydávaných, šťastně koncipovaných textech v těch jeho knihách, ty jsou velkým pomocníkem v tom dnešním často chaotickém myšlenkovém světě.“

Také Tomáš Halík sám připouští podobnost mezi svým životem a životem teologa,filosofa a pedagoga Guardiniho a uvědomuje si , že cena je dalším významným mezníkem na jeho profesní a životní cestě.

Tomáš Halík: „Ta cena je udělována v Mnichově, kde do kone života působil Romano Guardini a kde je také pohřben, tak určitě mi otevírá dveře do německy mluvícího světa...Shodou okolností právě v té době vyjde v nakladatelství Herder německé vydání jedné z mých knih a jistě i to společenství lidí, kteří budou přítomni předání té ceny bude velice vybrané. I ohlas v evropských médiích je značný.“

Halík filosof, teolog, pedagog, spisovatel. Je všestranná osobnost, která se nebojí vyjadřovat i k veřejným otázkám a jeho slovo často bývá pro mocenskou garnituru velmi nepříjemné - dodává Miloslav Fiala.

Miloslav Fiala: „Stejně jako Guardini byl čelným představitelem evropského křesťanského myšlení, tak Tomáš Halík tuto roli zasdtává beze zbytku! Je to hledač pravdy a z toho důvodu si plným právem zaslouží , aby jako první čerský nositel byl poctěn touto mezinárodně uznávanou cenou Romano Guardiniho. Ze srdce mu to přeju...“

"Ze srdce mu to přeju" - to je ideální tečka. Kéž tento postoj k úspěchu druhých v české kotlině zdomácní...


autor: ehů
Spustit audio