O tradičním znamení Židovské obce v Praze

12. červen 2010

Šesticípá Davidova hvězda s vloženým židovským kloboukem je po staletí tradičním znamením Židovské obce v Praze. Kdy vzniklo? A jakou symboliku skrývá? Dozvíte se v příspěvku, který pro naše vysílání napsal dr. Alexandr Putík z Židovského muzea v Praze.

Davidovu hvězdu – hexagram – používá Židovská obec v Praze jako svůj symbol již přes půl tisíciletí. Symbol, který se v židovské tradici nazývá Davidův štít – hebrejsky Magen David - se poprvé objevil na korouhvi obce. Existence této korouhve je spolehlivě doložena k roku 1490. Tehdy za ní pochodovali pražští Židé při veřejných oslavách korunovace Vladislava Jagelonského uherským králem. Pořízení židovské korouhve, která měla stejný tvar jako cechovní prapory, povolil nejspíše týž panovník. Podle Kroniky české Václava Hájka z Libočan z roku 1541 červená korouhev nesla „štít Davidův a pečeť Šalamounovu“. Václav Hájek ovšem podle svého zvyku vylepšil historii a udělení práva na korouhev antedatoval do roku 1357. V každém případě zmíněná korouhev byla trvale uložena ve Staronové synagoze a prošla dvěma opravami: Poprvé během vlády Ferdinanda I. v 16. století a následně roku 1716.

Roku 1598 udělil Rudolf II. Mordechaji Maiselovi právo pořídit pro svou synagogu druhou korouhev, která převzala tvar a symboliku starší památky. „Naposledy z Milosti naší císařský k tomu též dovolovati a jeho Markusa Mordechaje v tom obdarovati ráčíme, aby ve škole židovské vnově od něho vystavené Praporec krále Davida týmž způsobem jaký v předešlé jejich Velký škole jest, a se spatřuje, udělati dali a jeho napotom svobodně v též škole Židé užívati mohli,“ psalo se v císařské listině. Prapory opouštěly svá místa v synagogách pouze za výjimečných okolností – k nim patřily návštěvy panovníka, korunovace a narození následníků trůnu. Za upozornění stojí, že červená korouhev se zlatou Davidovou hvězdou se později objevuje ve Velkém znaku hlavního města Prahy, kde reprezentuje Josefov.

Podoba obou praporů se však ještě měnila. V podobě, v níž se fyzicky dochovaly, totiž znamení Davidovy hvězdy provází vložený židovský klobouk. Motiv klobouku, středověkého židovského znamení, se součástí symbolu Židovské obce v Praze stal pravděpodobně v polovině 16. století. Roku 1623 pak Ferdinand II. udělil Židovské obci v Praze právo používat obecní pečeti. Dochované otisky této pečeti nesou rovněž znamení Davidovy hvězdy s židovským kloboukem. Stejný motiv se používal na architektuře veřejných staveb – nachází se mimo jiné na průčelí Židovské radnice a na portálu Staronové synagogy.

Pokrývka hlavy na praporu Židovské obce v Praze byla později mylně označována jako „švédský klobouk“. Podle pověsti vzniklé v 40. letech 19. století představoval tento klobouk „polepšení erbu“ Židovské obce v Praze za její pomoc při obraně Prahy proti Švédům v letech 1648-1649. Židovský podíl na záchraně města byl skutečný, císařské heraldické obdarování však jen smyšlené. Klobouk v Davidově hvězdě coby znak Židovské obce v Praze tak opravdu odkazuje jen k někdejšímu židovskému znamení.

autor: Alexander Putík
Spustit audio