Misijní neděle

23. říjen 2010

Slovo „misie“ jako by vymizelo ze slovníku postmoderního světa. Dnešní člověk nemá potřebu přesvědčovat někoho o své pravdě a dnešní média často vycházejí z předpokladu, že každý má stejně svůj pohled na svět. Ponechme stranou otázku, jaké důsledky takové myšlení má – a zůstaňme u konstatování, že katolická církev rozhodně zmíněnému trendu nepodléhá. Naopak, potřebu misie zdůrazňuje – kromě jiného i bezmála stoletou tradicí takzvané misijní neděle. Kostely po celé planetě ji drží předposlední říjnovou neděli.

Misijní neděli vyhlásil papež Pius XI. před 84 lety. V katolických kostelech celého světa se právě tento den vybírají finanční prostředky, které budou pomáhat v misijních územích. Už tradičně se připojuje i česká katolická církev.

Slovo misie pochází z latinského missio a znamená poslaný. Misie patří k samotným kořenům křesťanství, říká teolog a husitský kněz Martin Chadima. Vychází totiž z příkazu Ježíše Nazaretského, jak zaznamenává Písmo. V historii křesťanství se objevuje řada významných misionářů.

„Můžeme uvést na prvním místě apoštola Pavla. Byl univerzální intelektuál, byl vzdělaný v latinské i řecké kultuře a pochopil, že křesťanství má opravdu univerzální charakter. A misionařil - poslal jak sám sebe, tak učedníky, do velkých měst. Díky němu je křesťanství v Athénách, Korintě, Alexandrii a dalších velkých dobových městech.“

Výraznými postavami křesťanských misií jsou ale i osobnosti, které známe z vlastní historie, například Cyril a Metoděj. Misie ale nepatří jen do církevní a společenské historie. Na mnoha územích probíhají i dnes. A zdaleka se nejedná jen o šíření víry v rozvojových zemích.

„I misie, které dnes děláme, jsou dělány spíše takovou formou, jak to vykonávala Matka Tereza. Je to služba těm nejpostiženějším a spolu s tím je spojena i zvěst o Ježíši Nazaretském.“

Už téměř 200 let fungují Papežská misijní díla. Podporují například 42.000 škol, 1.600 nemocnic, přes 6.000 středisek pomoci, 780 leprosárií, sirotky a staré lidi, 12.000 charitativních a sociálních projektů. V rámci řady projektů pomáhají v nejchudších oblastech světa. Výjimkou nejsou ani Papežská misijní díla, která fungují v České republice. Jejich ředitel Jiří Šlégr upozorňuje, že i Češi přispívají na řadu projektů ve světě. Jen za letošek jich podporují více než 50.

Logo

„Celkem stavíme a opravujeme 26 kostelů, kaplí, far, řeholních domovů, center, domů pro staré a nemocné, knihoven, archivů a památek. Sponzorujeme nákup 3 vozidel. Ty země, kam to jde, to je Malawi, Zambie, Uganda, Guyana a Surinam, Bangladéš a Srí Lanka, Papua - Nová Guinea. Tak tam všude jsou ty otisky českých prstů.“

Finanční pomoc na tyto a další projekty půjde i ze sbírek, které se v kostelech vyberou při nedělních bohoslužbách. A to nejen u nás, protože misijní neděle je projekt celosvětový.

„Když mi tady vybereme peníze, dáme je do misijních oblastí prostřednictvím nunciatur, biskupů a řeholníků nebo kněží, ředitelů škol, vedoucích projektů. Mohou se tam stavět kostely, kaple, řeholní domy, mohou tam lidé nakoupit vysílačky nebo kola, auta, opravit domy a toto my podporujeme. Nebo místní vzdělávací projekty, charitativní, vzdělávací.“

K pomoci a nelhostejnosti potřebným vyzývá i papež Benedikt XVI. v dopise k Misijní neděli. Jeho celé znění najdete na stránkách cirkev.cz.

autor: Kateřina Rózsová-Horálková
Spustit audio