Největší sochu Krista na světě má Polsko

13. listopad 2010

Polské městě Świebodzin se v posledních dnech dostává do značné pozornosti médií. Proč? Právě tam dokončili nejvyšší monument Ježíše Krista na světě. Dokonce větší než dosud nejproslulejší v brazilském v Rio de Janeiru.

Świebodzin je nenápadné polské dvaadvacetitisícové městečko. I když s tou nenápadností už to brzy nemusí být pravda. Dokončili tam totiž monumentální sochu Ježíše Krista. Je vysoká 52 metrů, nicméně je třeba odečíst zvláštní 16 ti metrové umělé návrší, na kterém stojí. Široká náruč świebodžinského Ježíše dosahuje rozpětí 24 metrů a celá socha váží 440 tun.

S myšlenkou zbudovat v Świebodzinu nejvyšší sochu Krista na světě přišel tamní kněz v roce 2005. Původně měl být monument z měděného plechu podobně jako newyorská Socha Svobody. Autoři ale nakonec projekt z technologických důvodů změnili.

Ačkoli bude monument oficiálně odhalen až příští týden, už nyní se spekuluje, zda může přinést regionu hospodářské výhody. Je to docela pravděpodobné. Do provinčního městečka se chystají mnohatisícové pouti věřících. U sochy má být vybudována kaple, řada obchodů s náboženským sortimentem a dokonce umělý vodopád.

Socha Krista Krále v polském Świebodzině

Ruce si mnou zejména provozovatelé jedné známé obchodní sítě, která má svou prodejnu přímo naproti soše. Starosta města považuje vybudování monumentu za revoluční počin. V souvislosti s ním si položil otázku. „Skoro celý Egypt, tisíce obchodníků, nebo hoteliérů žijí z pyramid. Tak proč by tomu nemohlo být u nás stejně.“

Dominanta městečka má ale i své odpůrce. Ti hovoří o kýči, který vznikl z něčí gigantománie. Odhalení monumentu nazývají v narážce na jméno polského městečka a sochy Krista v Brazílii Velké odhalení Ježíše v Rio de Świebodzineiro. Datum ale nemusí být plánovaného 21. listopadu. Tento den totiž chystají u našich severních sousedů volby do místních, městských a vojvodských samospráv. Podle stoupenců sochy by mohly snížit počet polských věřících, kteří by v jiném termínu do Świebodzinu přijeli.

Přijela koruna
autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio