Muslimské děti se ve Velké Británii učí nenávisti k Židům

27. listopad 2010

Investigativní pořad televizní stanice BBC s názvem Panorama přinesl tento týden šokující informace o výuce v anglických víkendových školách. Reportéři BBC zjistili, že děti se v nich na základě osnov platných v Saúdské Arábii učí nenávisti vůči Židům. Jak uvádí z Londýna náš spolupracovník Ivan Kytka, žáci probírají také základy muslimského práva šárija - včetně návodu, jak trestat provinilce amputací končetin.

Půlhodinový investigativní pořad prvního televizního kanálu BBC s názvem Panorama tentokrát zkoumal, nakolik vedou muslimské školy, které tvoří asi pět procent všech školních zařízení v Británii, děti k náboženské a občanské toleranci tak, jak je tomu ve státních školách. Kromě pozitivních příkladů novináři odhalili případy, kdy internetové stránky doporučené k dalšímu studiu povyšují islám nad ostatní náboženství a vyzývají muslimské žáky, aby se stranili většinové společnosti

Reportéři Panoramy narazili při svém pátrání také na školy v anglickém Leicesteru a v Londýně, které zvou na své akce imámy používající nenávistnou rétoriku a stavějící proti sobě muslimský a západní svět. Podle duchovního Haithama Haddáda - známého podle BBC svými protizápadními postoji - je konflikt mezi islámem a Západem trvalý a muslimové se z něj musí vykoupit krví. Když BBC konfrontovala s jeho výroky vedení školy, popřelo, že by kdy vystoupil přímo před žáky.

Reportéři Panoramy identifikovali také síť čtyřiceti víkendových škol a školních klubů, které pravidelně navštěvuje kolem pět tisíc žáků - část z nich s ambicí dostat se na vysokou školu v Saúdské Arábii. Síť škol spolufinancuje saúdská vláda a doučování se v nich vede podle saúdských osnov.

Některé texty vyzývají žáky, aby sestavili seznam vlastností Židů, za které by si zasloužili potrestání. Na jiném místě přirovnávají Židy k opicím.

Podle jednoho z bývalých žáků, který prošel saúdským vzdělávacím systém a teď žije ve Spojených státech, je dopad osnov na žáky, kteří se podle nich učí, devastující. Vychovávají je k nenávisti vůči komukoliv jinému.

Reportéři BBC odhalili v západním Londýně sklad učebnic a pomůcek, které víkendovým školám dodává saúdské velvyslanectví. Když pak reportéři BBC konfrontovali diplomaty s obsahem, snažili se od celé záležitosti nejdříve zcela distancovat. Později poskytli BBC sdělení, že z novějších učebnic vydávaných podle saúdských osnov už byly nenávistné výroky odstraněny. Britský ministr školství oznámil, že pověří inspekci, aby celou záležitosti co nejrychleji přešetřila.

autor: Ivan Kytka
Spustit audio