Cena pro Tomáše Halíka za mezináboženský dialog

28. listopad 2010

Profesor Tomáš Halík je v českých kruzích známý především jako stavitel mostů mezi církví a sekulárním světem. V zahraničí je ale v poslední době stále více oceňován za přínos v oblasti mezináboženského dialogu. Svědčí o tom i dvě poslední ceny od Židů a muslimů.

Společnost křesťanů a Židů dnes působí na celém světě. U nás byla založena v roce 1991 s cílem podporovat dialog mezi křesťany a Židy a zprostředkovat vztah mezi těmito dvěma náboženstvími a širokou veřejností. Reagovala tak na vývoj po II. světové válce, kdy se křesťané postupně přihlašovali ke své spoluodpovědnosti za holocaust a také na vývoj v naší zemi po pádu komunismu, který takový dialog vůbec umožnil. Společnost křesťanů a Židů je velmi aktivní v sousedním Polsku, kde každoročně uděluje střídavě křesťanským a židovským osobnostem, které se zasloužily o sblížení mezi křesťany a Židy, čestný titul Člověk smíření. Za letošní rok byl takto oceněn český teolog, filosof a sociolog náboženství, profesor Tomáš Halík. Titul mu bude slavnostně udělen 15. ledna v hlavní varšavské synagoze.

Tomáš Halík: „Já jsem zavázán přednést ve Velké synagoze ve Varšavě přednášku a na to bude navazovat řada dalších akcí - jeden veřejný dialog s novým papežským nunciem ve Varšavě a podobně. Toho si tedy velmi vážím.“

Druhé ocenění přišlo od muslimské organizace inspirované pozoruhodným islámským tureckým myslitelem Güllenem.

Tomáš Halík: „Já se přiznám, že jsem do předloni neslyšel toto jméno a setkal jsem se s ním, když jsem si s překvapením jednou vygoogloval, že na světové gülenovské konferenci v Holandsku zazněl referát, který srovnával filosofii Gülenovu s mým myšlením a zjistil jsem, že skutečně jsou tam některé zajímavé obdoby. Je to takový filosof dialogu, tolerance, který byl v Turecku nepřijatelný vlastně pro dvě extremistické polohy – pro sekularisty byl příliš islámský a pro ty radikální islamisty byl příliš liberální – to je takové dobré znamení, že ten člověk má dobrou pozici.“

K tomuto mysliteli se hlásí i česká Platforma dialogu Mozaika, která se snaží o pěstování dobrých vztahů mezi muslimy, křesťany a Židy. Ta se rozhodla udělovat v každoročně jednomu českému intelektuálovi Cenu mezináboženského a mezikulturního dialogu. Jako první ji letos převzal profesor Tomáš Halík.

Spustit audio