Současná liturgická hudba

22. leden 2011

Zpíváte v kostele? Nebo jen listujete v kancionálu a neodvážíte se vydat hlásku? Ať je to tak nebo tak, liturgická hudba a zpěv jsou v kostelích stále živé, jen se málo dává prostor současné liturgické hudbě. I to se pokusí napravit nedělní bohoslužba u pražského Salvátora, při které zazní dokonce elektronická hudba.

„Hudba je vázaná na liturgie a tvoří její nezbytnou součást“ - i toto stojí v usnesení II. vatikánského koncilu. Zítra večer si v akademickém kostele Nejsvětějšího Salvátora můžete vyslechnout liturgickou hudbu předního českého současného skladatele Michala Rataje.

"Bude to hudba poskládaná ze tří skladeb. Dvě z nich jsou kompozice vokální a vokálně instrumentální a jedna je elektroakustická. Právě to bude taková meditační záležitost, trošku odbočka, na které se mnou spolupracovala skvělá zpěvačka, sopranistka Irena Troupová."

Na klasickou liturgickou hudbu jsme při bohoslužbách zvyklí, ale moderní nebo současná klasika se při liturgii dostává ke slovu jen vzácně. Je to škoda - není totiž vůbec chudá na spirituální inspiraci nebo duchovní základ. Liturgická hudba, která zazní v neděli od 20 hodin u Salvátora dostala název Oratorium Electronicum. Pokud tam zamíříte, dostanete do uší i porci elektronické hudby.

Logo

"Je to v podstatě taková meditace určená k poslechu. Možná i proto je elektronická, protože tam nebudou živí interpreti. Jenom ji posloucháme a nevidíme. Někdy se mluví i o akusmatické hudbě. Je to hudba, která vyloženě cílí na aktivní poslech, pouze na poslech - bude to takový hudební film pro naše uši."

Postavit alespoň malý most mezi klasickou a současnou liturgickou hudbou a položit si několik otázek - to je hlavní záměr neobvyklého liturgického doprovodu a vůbec celého večera. Po mši o tom můžete v sakristii kostela debatovat.

"Kromě Tomáše Halíka, který bude celebrovat tu mši, tam bude výborný liturgik z katolické teologické fakulty v Praze Jan Kotas a předpokládám, že se bude mluvit hlavně o místě liturgické hudby v dnešní době, o tom, jakým způsobem dnes lidé vůbec vnímají hudbu potažmo hudbu v liturgii, jakým způsobem se třeba za staletí proměnila a jaké nové obzory můžeme současnou hudbou v liturgii otevřít."

Říká hudební skladatel Michal Rataj. "Poklad církevní hudby ať je udržován a pěstován s největší pečlivostí." - stojí také v zápisu II. vatikánského koncilu.

autor: nah
Spustit audio