Naše kavárna v pražské Thomayerově nemocnici

5. únor 2011

Lékořice je léčivá rostlina z čeledi bobovitých. A nejen to. Stejný název nese i občanské sdružení, které funguje při Thomayerově nemocnici v pražské Krči. Velkou podporu má Lékořice od Církve adventistů sedmého dne. Nemocným a jejich rodinám pomáhá se zvládáním nelehkých životních situací.

Umožnit maminkám péči o nemocné děti, ale stejně tak pracovní realizaci a kontakt s lidmi. To vše má za cíl kavárna, kterou na svět přivedl zajímavý nápad. Jednou z autorek projektu je Karin Pospíšilová, ředitelka občanského sdružení Lékořice. Vysvětluje, proč aktivita směřuje právě k maminkám.

„Mají léta, když říkám léta tak to znamená pět šest let, děti na JIPu a denně za nimi docházejí. Vlastně jsme si říkali, že když do nemocnice chodí a přišly o své původní zaměstnání, tak by nebylo špatné to spojit dohromady a nabídnout jim práci v kavárně, která by je těšila, bavila. A bylo by to o kontaktu s lidmi, o zpětné vazbě, o načerpání energie.“

Kavárna měla původně stát více než 2 miliony. Nakonec ale nebyla tato částka překročena. Na vybudování krásných prostor přispěla řada sponzorů. I když atmosféra při otevření Naší kavárny byla výtečná, pro celý přípravný tým byla přeci jen poznamenána těžkostí.

Naše kavárna v pražské Thomayerově nemocnici

„Atmosféra je teď momentálně dneska hodně těžká, protože jedna z maminek, které byly u zrodu tohoto projektu, která se zapojila tím, že bude obsluhovat v té kavárně, tak minulý týden o svou holčičku přišla. My jsme dneska dopoledne byly celý tým na posledním rozloučení s Johankou, takže je to pro nás hodně těžké. Ale na druhou stranu si uvědomujeme, že je to život a tohle patří k tomu projektu, a že svým způsobem i to, že ji provázíme v této těžké situaci, je součást toho projektu, té pomoci. Toho, pro co jsme se rozhodly.“

Pro kavárnu pracuje i Radka Růžičková. I ona tráví v Thomayerově nemocnici čas u lůžka svého dítěte. Skloubit péči o nemocné dítě s rolí maminky a domácností není snadné, říká.

„Zjistíte, že ten čas není nafukovací, ten den. Že vrátit se do svého původního zaměstnání na 8 hodin není úplně snadné. Když k tomu máme další dítko doma, zdravé. Tenkrát byl prvňáček, když jsem řešila to, kam budu nastupovat. Takže bych tenkrát byla přivítala práci, která by mě naplnila, byla by blízko nemocnice, abych tím cestováním nestrávila zbytečně moc času. A aby to bylo s lidmi, aby člověk vystřídal to nemocniční prostředí za nějaké vlídné prostředí. A tohle všechno to občanské sdružení Lékořice, které mi práci nabídlo, splnilo.“

Zaměstnání zde ale mohou najít i další zájemci.

„Oslovovaly jsme i jiné dětské kliniky, které jsou v Thomayerově nemocnici celkem tři, oslovovaly jsme i personál na LDN, jestli by někdo, kdo dochází za jejich pacienty pravidelně a dlouhodobě, což se může stát, že někdo, za svojí maminkou chce chodit každý den a nemůže ji mít doma, tak i v těchto řadách jsme hledaly a počítá se s tím, že když by se někdo takový v průběhu objevil, že se může zapojit do kavárny.“

S mikrofonem jsem mezi hosty na slavnostním otevření kavárny našla i známého českého kuchaře Ondřeje Slaninu. S Lékořicí spolupracuje už 2 roky a nad kavárnou převzal patronaci.

„No popřál bych jim hodně úspěchů, hodně spokojených zákazníků, málo prudících zákazníků. A hlavně dobrý personál.“

Kavárna je určena všem hostům, kteří chtějí podpořit dobrou věc. Otevřeno je každý všední den od 7 do 18 hodin. O práci za barovým pultem se ale mohou zajímat i ti, kdo podobně jako maminky pečují o své blízké přímo v nemocnici.

autor: Kateřina Rózsová-Horálková
Spustit audio