Muž, který přežil výbuch ropné rafinérie v americkém Hustonu

12. březen 2011

Výbuch ropné rafinérie v texaském Hustonu nepřežili dva lidé, dalších deset bylo zraněno. Jedním z nich byl Allen Buchanek, Američan s českými předky, který navštívil v těchto dnech naši zemi a bude o svém zážitku vyprávět v deseti městech Čech i Moravy.

Osudného 23. dubna roku 1962 nasedl mladý Allen Buchanek po basebalovém zápase i se svou spolužačkou do auta a vydal se na cestu domů. Na dálnici před sebou uviděli mlžný oblak. Když do něj vjeli, došlo k výbuchu. Jednalo se o oblak benzínových výparů, které unikly z nedaleké rafinérie. Allenova přítelkyně uhořela, on sám byl popálen na 60 % těla. Lékaři jej zpočátku ani neléčili, protože nevěřili, že by mohl přežít. Když však Allen žil i po třech dnech, začala série mnoha bolestných operací. Při dvou z nich Allenovi vysadilo srdce a lékař musel rozříznout hrudník a provést přímou masáž. Ve druhém případě trvala tato masáž dokonce celých 15 minut.

Allen přežil a začal se uzdravovat. Dokonce mu znovu narostly i vlasy a začaly mu dorůstat i spálené uši. Přesto se jeho život ocitl v troskách. Sportovní kariéra nepřipadala v úvahu a on nevěděl, proč má žít. Když se chystal spáchat sebevraždu, pozvala jej jedna dívka do společenství církve. A zde prožil vnitřní uzdravení. Sám to popisuje:

Logo

„Když jsem se dostal z nemocnice, pochopil jsem, že můj život je prázdný. Vnímal jsem to tak, že sebevražda by byla jediným řešením, které se mi nabízelo. A když mi někdo začal povídat o tom, že je tu nějaká větší síla silnější než já, která mi může přinést změnu, tak jsem začal poslouchat. Pochopil jsem, že ten vnitřní pokoj můžu najít jenom ve vztahu s Ježíšem Kristem. Ta změna, která nastala v mém životě, nebylo nic jiného než zázrak. Ten večer, kdy jsem se odevzdal Bohu, byl můj život změněn navždycky. Spokojenost bylo něco nového v mém životě.“

Po obrácení se úplně změnily priority Allenova života. Rozhodl se žít pro druhé. Jeho prvním úkolem bylo napravit vztahy s otcem alkoholikem. Po té začal jezdit po světě a všude vyprávěl příběh svého druhého narození. Jeho poselství je adresováno především mladým lidem, protože si uvědomuje, že právě v mladém věku člověk rozhoduje o dalším zaměření celého života. Co Allen Buchanek chce mladým lidem v České republice říkat?

„Svět dnes nabízí mladým lidem spoustu možností, ale mnoho z těch věcí nepřinese štěstí a nějakou spokojenost. A mladí lidé se musí rozhodnout mezi jistotou a radostí, které nabízí Bůh, a nejistým štěstím života bez takového zakotvení. Já jsem to rozhodnutí udělal ve svých devatenácti letech a oni se také musí rozhodnout, jakou cestou se chtějí vydat.“

Logo

Přesný rozpis měst, ve kterých bude Allen Buchanek vyprávět svůj příběh, naleznete na webových stránkách www.umctachov.cz.

Už dnes v 18 hodin si Allena Buchanka mohou lidé poslechnut v Plané u Mariánských Lázní, zítra v Teplé a pak ještě v dalších osmi městech celé České republiky.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio