Jordánsko chce po Izraeli navrácení historických kodexů

Jordánsko požaduje po Izraeli památku údajně nedozírné ceny - asi 70 knížek nebo kodexů, nalezených před časem v jedné jordánské jeskyni. Jak uvádí BBC, někteří se domnívají, že destičky spojené olověnými kroužky do jakýchsi knížek či bločků, mohou být stejně významné jako svitky od Mrtvého moře a že možná obsahují záznamy o vzniku křesťanství či ukřižování Krista.

Podle jordánské vlády se nález dostal do Izraele a Ammán ho teď chce.

Knížky údajně našel jordánský beduín na severu Jordánska, kdesi v jeskyni. Krátce po nálezu byly knížky pašované do Izraele, kde je převzali izraelští beduíni.

„Izraelský beduín, který kodexy disponuje tvrdí, že je našel už jeho praděda a že patří jeho rodině skoro sto let,“ uvedla pro Rádio Česko spolupracovnice v Izraeli Nataša Dudínská.

Může jít o podvod

Knížky zkoumal britský archeologický tým, který dospěl k závěru, že texty jsou napsané biblickou hebrejštinou, ale zakódovanou.

„Většina artefaktů a rytin mají křesťanskou symboliku. Proto se domnívají, že jde spíše o křesťanský nález a ne židovský,“ dodala Dudínská.

Jak bylo řečeno, Jordánsko knížky požaduje. Oficiální stanovisko Izraele zatím není známo. Tamní archeologové nicméně upozorňují, že se může jednat o podvod.

„Zmíněný beduín se podle izraelských archeologů ty samé knížky snažil už několikrát neúspěšně prodat. Podle mnohých archeologů se proto jedná o podvod,“ řekla Rádiu Česko Dudínská.

autor: mba
Spustit audio