Operace Jonatan patří k nejskvělejším operacím vojenské historie

3. červenec 2011

Před 35 lety, 3. července 1976, byla provedena jedna z nejskvělejších operací vojenské historie. Izraelskému komandu se při ní podařilo osvobodit 4000 kilometrů od vlasti rukojmí z uneseného letadla. Více v následujícím příspěvku.

Dramatický příběh začal 23. června 1976 při mezipřistání letounu společnosti Air France na lince Tel Aviv - Paříž v Aténách. Zde přistoupili dva Palestinci – jak se posléze ukázalo teroristé z organizace Lidové fronty pro osvobození Palestiny – a spolu s nimi i údajný manželský pár z Německa, ve skutečnosti příslušníci militantní levicové Baader-Meinhofovy skupiny. Tito teroristé spolu s třemi dalšími Palestinci, kteří již byli na palubě, unesli letadlo do libyjského Benghází, kde načerpali palivo, a potom odletěli na letiště Entebbe v Ugandě, které vládl jim příznivě nakloněný diktátor Idi Amin.

Následující den únosci zveřejnili své požadavky: Propustit 53 vězněných palestinských teroristů, jinak začnou zabíjet cestující. Během následného několikadenního vyjednávání byla propuštěna část cestujících, ale přibližně stovka z nich - Izraelci a další Židé z Evropy či Spojených států a rovněž posádka – zůstala v moci únosců.

Časového odkladu využil Izrael k přípravě bleskové, a přitom do detailů promyšlené operace nazvané „Kulový blesk“. Naplánoval ji Jonatan Netanjahu, starší bratr dnešního izraelského premiéra, který velel speciálnímu oddílu izraelské armády Sajeret Matkal. Izraelcům při plánování pomohlo, že měli plán letiště v Entebbe, které o mnoho let dříve stavěla izraelská firma. Mohli rovněž využít informací, které poskytli propuštění nežidovští rukojmí. Když izraelský vládní kabinet operaci schválil, byla 3. července 1976 zahájena.

Akce trvající necelou hodinu byla založena na momentu překvapení. Na cestu se ve čtyřech transportních letadlech a velitelském Boeingu vydalo 29 vojáků. Letouny podletěly egyptské a saúdskoarabské radary a první z nich zavěšený za očekávaný britský nákladní let přistál v noční tmě na entebbském letišti. Výsadková jednotka rozmístila na přistávací ploše světla pro další letouny a vyložila černý Mercedes a dva Land Rovery, v nichž se izraelští vojáci vydali k letištní budově se zadržovanými rukojmími. Jak ugandští vojáci, tak teroristé byli přesvědčeni, že přijíždí neomezený vládce země Idi Amin.

Pamětní mince připomínající Operaci Jonatan

Moment překvapení izraelskému výsadku stoprocentně vyšel. Podařilo se jim zabít všechny teroristy a odvést rukojmí do letounu. Souběžně přistála tři další izraelská letadla s obrněnými vozy, která odrazila následný útok ugandských vojáků, takže letadla i s osvobozenými rukojmími se mohla vydat na zpáteční cestu do Izraele. Aby dopravní letouny nemohly být pronásledovány ugandskými stíhačkami sovětské výroby, bylo ještě před odletem 11 těchto letadel izraelským komandem zničeno. Přivítání v Izraeli bylo triumfální a radost kalila pouze smrt jediného izraelského vojáka, který při operaci zahynul: Velitele Jonatana Netanjahua. Na jeho počest byla akce přejmenována na „Operaci Jonatan“.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio