Koncerty a biblická kázání ve stanu, sport a zábava - to je XcamP

16. červenec 2011

Ode dneška až do soboty 23. července se bude konat ve slezských Smilovicích XcamP, mládežnický tábor, který pořádá občanské sdružení Křesťanské společenství působící při Slezské církvi evangelické. Mladí lidé zde budou sportovat, věnovat se hudbě, různým výtvarným činnostem, ale také budou naslouchat biblickému vyučování. Připraveny jsou i koncerty a evangelizační večery s hostem, kterým je slovenský kazatel Alexander Barkoci.

Zkuste si představit obrovský stan, ve kterém je asi tisíc převážně mladých lidí. Společně zpívají, soutěží, naslouchají kázání a také se modlí. Atmosféra je nesdělitelná. Proto se do slezských Smilovic sjíždí každé prázdniny několik set mládežníků nejen z České republiky, ale i z Polska a Slovenska. Téma letošního XcamPu zní „Na straně vítězů“. Proč? Vysvětluje jeden z pořadatelů Lukáš Sztefek:

„Věříme, že existují dvě strany: strana poražených a strana vítězů. No a kdo z nás by nechtěl na konci života stát na té vítězné straně? Takže chceme mluvit o vítězi, Ježíši Kristu, který nám toto vítězství vydobyl.“

XcamP - Křesťanský letní tábor pro mladé

Přestože vrcholem programu jsou večery v hlavním stanu, nedílnou součástí XcamPu jsou odpolední workshopy. K čemu slouží?

„Workshopy slouží především k relaxaci, kdy si účastníci mohou pod vedením odborníků jednak odpočinout, ale vlastně se i něco praktického naučit, např. letos ve workshopu rukodělných prací, ve zpěvu, lukostřelbě nebo třeba učení se základů fireshow (to je točení s ohněm).“

XcamP - Křesťanský letní tábor pro mladé

Mladí lidé se na XcamPu nebudou věnovat jen sobě samým. V rámci projektu Srdce pro Afriku se budou podílet na pomoci sirotkům v Demokratické republice Kongo. Z výtěžků akce budou pořízeny školní potřeby a filtry na vodu.

A jaké jsou ještě před začátkem akce dojmy účastníků? Zeptal jsem se Markéty:

XcamP - Křesťanský letní tábor pro mladé

„Líbí se mi tady moc. Už jsem tady po několikáté. Na XcamPu se mi líbí to, že je tady bohatý program, z kterého si můžu vybrat, a také to, že se tady můžu setkat po roce s lidmi, kteří jsou třeba úplně z opačné strany republiky, a tím, že tady není moc účastníků, tak je možnost i navázat osobní vztahy.“

XcamP probíhá celý týden a na jednotlivé programy je možno přijet i bez předchozího přihlášení. Kdo se do Slezska nedostane, může sledovat program pomocí videopřenosů na webové adrese www.xcamp.cz.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio