Demografie Izraele

17. červenec 2011

Aktuálním tématem letošního jara bylo v naší zemi sčítání obyvatel. V této souvislosti by mohlo být zajímavé říci si několik aktuálních statistických údajů k demografii Izraele.

V roce 2011 žilo ve Státě Izrael celkem 5 837 000 Židů. Populace izraelských Arabů dosáhla čísla 1 587 000. Celkem má tedy Stát Izrael v současné době více než 7 700 000 miliónu obyvatel. Židovská populace přitom roste výrazně rychleji než populace arabská. Přispívají k tomu hlavně dva faktory – jednak trvalé přistěhovalectví a jednak vysoká porodnost mezi ortodoxními židy. Proud židovských přistěhovalců z celého světa nejen že neustává, ale stále sílí. V roce 2010 přivítal Izrael více než 19 000 nových přistěhovalců, což bylo o celých 39 % více než v roce 2008. Nejvíce přistěhovalců přichází tradičně ze zemí bývalého Sovětského svazu, konkrétně to v roce 2010 bylo 7 300 osob. Druhou nejpočetněji zastoupenou oblastí je severní Amerika, s téměř čtyřmi tisíci přistěhovalců. Z Evropy přicházejí nejčastěji francouzští židé – v roce 2010 jich bylo přes dva tisíce.

Pokud jde o přirozený nárůst židovské populace, podstatnou měrou se na něm podílí porodnost u ortodoxních skupin obyvatelstva. Podle odhadů tvoří ortodoxní židé necelých deset procent židovské populace, na počtu nově narozených dětí se však podílejí více než dvaceti procenty. Díky tomu dnes u izraelské židovské populace činí průměrný počet dětí na ženu 2,9 dítěte, což představuje zhruba patnáctiprocentní narůst oproti roku 2001. Zároveň to výrazně přesahuje stav v evropských zemích, které ani zdaleka nedosahují průměru dvou dětí na ženu. Například v České republice je to jen zhruba 1,4 dítěte na ženu.

Opačný trend než u populace židovské vykazuje natalita u izraelských Arabů, která klesla za posledních deset let o dvacet procent – z průměru 4,37 na 3,5 dítěte na ženu. Nejdramatičtější je pokles porodnosti u beduínů, žijících v jižních oblastech Izraele. Zde se průměr za posledních deset let propadl téměř o polovinu – z více než deseti na necelých šest dětí na jednu ženu.

Většina jeruzalémských trhovců pochází z orientálních židovských komunit v Iráku, Íránu a Africe

Na závěr bychom měli alespoň krátce zmínit Palestince. V roce 2010 jich byly více než čtyři milióny. Ačkoliv nejsou izraelskými občany, Izrael s nimi musí počítat a mnozí se vždy obávali jejich vlivu na demografický obraz izraelské společnosti.

Již od vzniku Státu Izrael se opakovaně objevovaly varovné prognózy, podle nichž měla celková arabská populace počátkem třetího tisíciletí přečíslit populaci židovskou, a stát tak měl ztratit svůj židovský charakter. Statistické údaje z roku 2010 však napovídají, že skutečný život se na názor prognostiků neptá, a že jimi předpovídaný scénář zřejmě ani v následujících desetiletích nehrozí.

autor: Kateřina Weberová
Spustit audio