Praha očima výtvarníka Jiřího Sozanského

24. červenec 2011

Praha je velké téma, které má mnohé podoby. Jednu z velmi originálních, výtvarných, můžete vidět na právě probíhající výstavě v Muzeu hlavního města Prahy. Jeden z nejvýznamnějších českých moderních malířů Jiří Sozanský ji nazval Metropolis.

Na velkoformátových obrazech se výtvarník inspiroval takovými tématy, jako je Karlův most, Staroměstské náměstí a hlavně Pražský hrad s katedrálou sv. Víta. I proto dal výstavě záštitu arcibiskup pražský Dominik Duka. A proč právě katedrála sv. Víta je pro Jiřího Sozanského takovou inspirací?

Výtvarník říká: „Nejvíce jsem se zastavil právě u katedrály, protože je duchovním, ale svým způsobem i kulturním centrem této země a společnosti a naše společnost to i tak vnímá.“

02393782.jpeg

A tak vzniklo velmi působivé vyznání rodnému městu a zároveň pocta barokní Praze.

Sozanský dodává, že katedrála je dominantou na horizontu Prahy. „Myslel jsem si, že práce půjde snadno a moc se nezapotím, ale strašně jsem se spletl. Takže jsem se hrozně nadřel, protože jsem si ani moc neuvědomil, že Hradčany, nebo Staré město už dnes člověk vnímá přes logo, které zpracovává turistický průmysl.“

Jiří Sozanský: Metropolis

I přesto se ale podařilo zpracovat toto téma velmi poeticky a neotřele. A katedrála na výstavě Metropolis dostala i podobu velmi zajímavé plastiky. Proč?

„Během práce na obrazech jsem si uvědomil, že katedrála je plastika na kopci. A tak mě během práce napadlo katedrálu jako plastiku skutečně udělat. Kolekce je ještě doplněna velkými kresbami,“ říká Jiří Sozanský.

Jiří Sozanský: Metropolis

Obrazy jsou citlivě doplněny cyklem grafik s religiózními náměty, velkými, bravurními kresbami z cyklu Martyria a zmrtvýchvstání. Uvidíte i bronzové plastiky Ukřižování a Poutník. Je znát, že Jiří Sozanský v Praze žije 65 let.

„Ano, to je součást mojí existence, mojí identity. Já jsem v duchu toho města vyrostl. A kdybych nenarážel na turisty, tak bych si užil každou cestu zvláště ve středu města. Jsou chvíle, kdy se vyskytnu třeba v okolí Národního divadla, kde jsou na horizontu Hradčany, a to jsou dodnes úžasné zážitky.“

Jiří Sozanský: Metropolis

Výstavu Metropolis si nenechte ujít, v Muzeu hl. m. Prahy ji můžete vidět až do 11. září.

autor: Daniela Brůhová
Spustit audio