Tomáš Halík: Máme co nabídnout, čím přispět

28. srpen 2011

Dnes začínáme příjemnou aktualitou z tohoto týdne: český filosof a katolický kněz, prof. Tomáš Halík získal cenu za nejlepší teologickou knihu Evropy za roky 2009 a 2010.

Prestižní ocenění obdržel ve Vídni na mezinárodním kongresu teologů za publikaci Vzdáleným nablízku. On sám, když hovoří o tomto nesporném úspěchu, nezapomíná na své učitele, kteří jej vedli a inspirovali, a díky komunistickému režimu sami nemohli publikovat, natož se dočkat uznání.

Tomáš Halík: „Já si toho vážím o to více, že je to vlastně první ocenění, které jde do této části světa, do středovýchodní Evropy, jak oni říkají, a že to jde do České republiky. Ta je chápána jako jedna z nejateističtějších zemí světa - čili jako země, která do té křesťanské kultury Západu jakoby neměla co nabídnout. A nyní - česká kniha, český hlas získaly toto významné evropské ocenění, čili: můžeme něco nabídnout , něčím přispět. A právě tím, co vyrůstá z našich domácích tradic a z naší domácí zkušenosti.

Já si uvědomuji, že mé dílo navazuje na díla těch teologů, filosofů , myslitelů, kteří byli mými učiteli a kteří zdaleka neměli možnost publikovat v zahraničí, často nemohli publikovat ani u nás - svoje nejlepší léta proseděli v komunistických vězeních. Takže já toto velké ocenění chápu ne jako ocenění pouze pro moje dílo, pro moji osobu, ale také jako ocenění pro tyto lidi. A vždycky při všech příležitostech to zdůrazňuji.“

Jeden exemplář knihy profesor Halík osobně předá papeži Benediktu XVI. při tradičním setkání s profesory teologie v papežově letním sídle v italském Castel Gandolfo.

autor: ehů
Spustit audio