Vzpomínka na mezinárodní letní tábor

3. září 2011

Prázdniny skončily a většina školáků a středoškolských studentů se už určitě těší na nové. Patří mezi ně i děti z dětských domovů, které se zúčastnily mezinárodního letního tábora v Hamru na Jezeře na Českolipsku. Pro 130 dětí z pěti evropských zemí ho uspořádal Řád rytířů Svatého Václava, který každý rok doplňuje jeho program bohoslužbami.

Děti z Maďarska, Česka, Slovenska, Chorvatska a Polska pod patronátem katolického Rytířského řádu sv. Václava zpívaly, sportovaly, soutěžily a procvičovaly si cizí jazyky. Bohoslužba byla sice v češtině, ale zahraniční účastníci s tím neměli problém.

Nikola, Anja a Kaša z polského Zhořelce rozuměly dobře, protože si na češtinu brzy díky podobnosti jazyků a častým návštěvám v České republice zvykly (stejně jako Slováci a Chorvaté), maďarské děti vše zvládly díky tlumočníkovi. Promluvy k dětem z dětských domovů měl páter Radek Jurnečka z Liberce:

P. Radek Jurnečka: "Vždycky do těch táborových bohoslužeb v promluvách se říká nějaký příběh, který by měl děti k něčemu přivést. Já jsem použil jeden příběh o tom, jak si jedno dítě na táboře myslelo, že je nejlepší ze všech, tak se odstěhovalo z tábora a po čase zjistilo, že to není pravdou, že bez těch druhých nemůže být. Tak aby pochopili, že když budou pospolu, tak dokážou mnohé věci a když budou trochu pokorní, budou si vědomi svých možností a schopností a budou je chtít využít pro druhé, tak budou šťastní a spokojení."

Skauti

Radek z dětského domova v České Lípě pozorně naslouchal: "Ten kněz, ten nám vlastně říkal, jak bychom se měli chovat, jak bychom se měli chovat k druhým a jak bychom měli k věcem přistupovat stejně jako k dalšímu životu."

Radek si odvezl z tábora do dětského domova v České Lípě kontakty na kamarády - přes Facebook si vyměňují fotky a další zážitky:

Radek: "Máme tam možnost připojení k internetu, já třeba mám notebook, který jsem dostal k maturitě, takže není problém se tam připojit na Facebook a popovídat si. Má to velkou výhodu, že můžeme komunikovat v angličtině, němčině nebo v polštině a češtině, tím se upevňují vztahy."

Radek, který je romské národnosti, studuje Vysokou školu finanční a chtěl by jednou pomáhat Romům v rámci vzdělávacích projektů. Josef Kováč z dětského domova ve slovenském městě Kolárovo chce taky dále studovat:

Josef: "Já študujem teraz obchod a podnikanie s maturitou." Práci si pak chce najít v Bratislavě: "Je tam taký dom na pol cestě, tam bývajú děti, ktoré vyšli z domova a bývaju tam dva tri roky a odtial sa posunú dalej."

Mezinárodní letní tábor pro děti z dětských domovů pořádal Rytířský řád svatého Václava v duchu křesťanství už po čtrnácté - podle organizátora Davida Klímy je na dětech čím dál víc patrné, jak se nad sebou více zamýšlejí, motivují se a vzájemně se pozitivně ovlivňují:

Davida Klíma: "Polské děti, tak jak je v Polsku tradicí, jsou vedeni ve víře, Chorvati, to je téměř drtivě katolická země, stejně jako Polsko a tam je třeba ta výchova křesťanská patrnější. Takže minimální problémy jsou například s dětmi z Chorvatska, zatímco sekularizované české děti, tam je naprostá odlišnost v chování - v disciplinovanosti, pořádkumilovnosti. Takže je vidět, že auka v tom, co je dobré, co je zlé, jak se chovat, jak se nechovat v rámci řekněme křesťanské nauky, má význam a na výchově dětí z těch dětských domovů je patrné, které to dítě má křesťanský základ a které ne."

Spustit audio