Představitelé křesťanů, muslimů a židů vyjadřují znepokojení nad stavem naší společnosti

6. listopad 2011

Šluknovské události vyvolaly řadu otázek. Zaužíval se díky nim termín „nepřizpůsobiví občané“ a ukázalo se, že když se problémy dlouhodobě odsouvají do budoucnosti, jednou za ně přijde účet i s úroky. A protože podobných napětí se vždycky rádi chytají lidé s extrémistickými názory, rozhodli se vyjádřit znepokojení zástupci křesťanských, židovských a muslimských společenství.

Politická kultura v Česku hrubne a nebezpečně nahrává šiřitelům skupinových předsudků a ideologie nenávisti - uvádějí ve společném prohlášení představitelé křesťanských církví, jakož i muslimských a židovských komunit. Vadí jim také to, že přirozená pluralita názorů začíná přerůstat do netolerance a násilí. Není to ještě tak hrozné, uklidňuje za signatáře rabín Karol Sidon. Lidé se u nás běžně nemlátí na chodníku a většinou jezdí po silnici vpravo. Ale...

“Jsou zde určité náznaky, že by bylo záhodno, aby si politikové uvědomovali, že hrají důležitou roli nejen v rámci své strany nebo parlamentu. Do značné míry si totiž lidé řeknou: Když on se může takhle chovat, tak já mohu také, protože je to normální.’ Pokud by si uvědomili, že jsou zodpovědní za své postavení, tak by se možná i jinak chovali. A to jim je třeba připomenout a přemýšlet s nimi, jak je možné vyjít z toho politického kolotoče se ctí.”

Dlouhodobá zkušenost tří tak zvaných abrahamovských náboženství ukazuje, že různost postojů se se vzájemnou úctou a respektem nevylučuje - říká jeden ze signatářů prohlášení prof. Tomáš Halík. Cení si zejména toho, že muslimové, kteří podle některých lidí údajně ohrožují západní společnost, zde vystupují jako její integrální součást.

“Když my, kteří pocházíme z tak různých tradic a uvědomujeme si své věroučné rozdíly, jsme schopni navazovat přátelské vztahy vzájemné důvěry, tak bychom chtěli tuto zkušenost nabídnout i společnosti jako celku. Chtěli bychom přispívat k tomu, aby morální i politická atmosféra v naší společnosti byla lepší.”

V Česku to zatím není příliš patrné, ale ve světě má náboženství na politiku a tím i na společnost stále větší vliv. Kvalita vztahů mezi lidmi odlišné víry tak může celkovou atmosféru ve společnosti značně ovlivnit. Řada politiků, ale např. i podnikatelů by větší angažovanost lidí z duchovní sféry uvítala. Patří mezi ně i Jan Vilimovský, člen Sdružení křesťanských podnikatelů.

“Něco by se mělo dělat s tou naší společností. Není to jen záležitost Česka, ale celého světa. Náboženství je přitom spojovací prvek mezi jednotlivými národy, tak by odtud nějaká iniciativa měla určitě vzniknout.”

Představitelé českých křesťanů, židů a muslimů se společně scházejí pravidelně. Před několika lety vydali například společné prohlášení k otázce eutanázie, na kterou mají v zásadě totožný názor. Plný text jejich nejnovějšího stanoviska si můžete přečíst v následujících řádcích:

Prohlášení představitelů židovských, křesťanských a muslimských společenství v ČR

Naše současná česká společnost je politicky, názorově, etnicky, kulturně i sociálně pluralitní. Z této její pestrosti přirozeně vznikají napětí. Jsme však zneklidněni tím, že tato napětí jsou doprovázena projevy intolerance a někde už dokonce přerůstají v otevřené konflikty a násilí. Politická kultura hrubne a nebezpečně nahrává šiřitelům skupinových předsudků a ideologie nenávisti.

V této situaci bychom chtěli nabídnout naši vlastní zkušenost. Už delší dobu se konají pravidelná setkání představitelů židovských, křesťanských a muslimských společenství v naší zemi. Naše zkušenost ze vzájemného dialogu je nadějným znamením toho, že i v současné situaci je možné nalézt etické hodnoty, na nichž se dokážeme shodnout. Chceme však nejen prohlubovat své vzájemné vztahy, nýbrž jsme také připraveni přispívat ke kultivaci etické, a tím i politické atmosféry v naší společnosti.

autor: Jakub Šiška
Spustit audio